«Реал»: у Чехії відбулась прем’єра фільму Сенцова про війну

16:31, 01.07.2024
«Реал»: у Чехії відбулась прем’єра фільму Сенцова про війну

Олег Сенцов і Петер Павел на презентації фільму "Реал" (Фото: соцмережа Х Petr Pavel)

На Міжнародному фестивалі в Карлових Варах З0 червня відбулася світова премʼєра документального фільму українського режисера та колишнього бранця Кремля Олега Сенцова, який нині боронить Україну на фронті.

 

Фільм "Реал" був випадково знятий на камеру. Перед показом режисер зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Zahid.NET.

 

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олег Сенцов став на захист України. Влітку 2023 він випадково зняв один із боїв, коли його БТР уразив ворог. Олег опинився в найближчій траншеї та за допомогою радіозв’язку намагався організувати евакуацію частини свого підрозділу, який був під обстрілом та майже без боєприпасів на позиції під кодовою назвою "Реал".

 

"Я не хотів знімати цей фільм. Я завжди тримаю камеру GoPro на своєму шоломі, але я завжди зайнятий іншими справами на передовій, тому майже ніколи нічого не записую. Той день був дуже хаотичним, я поправляв свій шолом і просто торкнувся камери, щоб перевірити, чи вона все ще там, тож випадково її ввімкнув. Під час бою я не знав, що йде запис. Минуло шість місяців, я переглядав карту пам’яті, побачив цей великий файл і відкрив його", – розповів Сенцов в інтервʼю The Hollywood Reporter.

 

Перед прем'єрою режисер та військовий Олег Сенцов зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом, який написав на своїй сторінці у соцмережі Х.

 

"Український режисер, колишній в'язень Кремля, лауреат премії Сахарова та військовий. Олег Сенцов презентує у Карлових Варах свій документальний фільм "Реал", знятий на основі власних фронтових зйомок під час російської агресії в Україні", - зазначив очільник держави.

 

"Вперше, за час війни, приїхав у відпустку за кордон, на фестиваль в Карлові Вари, аби представити документальний фільм про трагічні події річної давнини "Реал". Напередодні прем'єри були зустрічі з людьми, які щиро підтримують Україну: чеським президентом Петром Павелом та актором Віго Мортенсоном.

 

Вважаю, що зараз критично важливо аби розмова про Україну тривала, бо це основа нашої підтримки, а також, щоб зʼявлялось розуміння того, в яких нелюдських умовах ми боремось з ворогом. Це потрібно не тільки людям за кордоном, а і нам самим, щоб перестати ховатися в світі мрій та ілюзій", – написав режисер на своєму Facebook.

 

Фільм "Реал" – українсько-хорватська копродукція. Продюсери: Олег Сенцов ("Край Кінема"), Денис Іванов ("Артхаус Трафік"), Майк Дауні (Downey Ink), Борис Т. Матич і Лана Матич (Propeler Film).

 

Як повідомляла УМ, «Тримаємо Часік»: режисер Олег Сенцов розповів про оборону міста Часів Яр.