Ексчиновник Міносвіти підозрюється у розпалюванні національної ворожнечі

12:46, 17.06.2024
Ексчиновник Міносвіти підозрюється у розпалюванні національної ворожнечі

Слідчі оголошують підозру 34-річному колишньому експерту Міністерства освіти та науки. (facebook.com/UA.KyivPolice)

Колишній посадовець Міністерства освіти та науки, який називав Україну «колонією» Заходу та висміював її незалежність, офіційно підозрюється у розпалюванні національної ворожнечі.

 

Слідчі Подільського управління поліції Києва завітали до нього додому і повідомили про підозру.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр поліції Києва у понеділок.

 

Наразі слідчими здійснюється досудове розслідування за фактом публікації колишнього державного експерта Міністерства освіти та науки України, оприлюдненої у нього на особистій сторінці у фейсбуці.

 

«У своєму дописі 34-річний автор посту висловлював думку про те, що вихід України зі складу СРСР став для українців помилкою, оскільки країна стала "колонією" Заходу й втратила свою незалежність.

 

Крім того підозрюваний вказував громадянам на їх хибні очікування на світле майбутнє, а також називав їх "недолугими" та такими, що "не заслуговують на житт», - наголошують правоохоронці.

 

 

Згідно із проведеною судовою експертизою, такі твердження принижують національну честь та гідність українців, а також спрямовані на розпалювання національної ворожнечі.

 

Відтак, слідчі повідомили чоловіку про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх національної, належності) ККУ.

 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

 

 

 

 

Як повідомляла "УМ", у серпні 2023 року міністр освіти і науки Оксен Лісовий обурився поведінкою підлеглого Андрія Василенка, який висміяв незалежність України та сумнівався у бажанні українців вийти з СРСР.  Міністр назвав цю поведінку "ганебною" та пообіцяв звільнити підлелого згідно законодавства. 
 
Нагадаємо, 24 серпня Андрій Василенко опублікував допис, де натякнув, що незалежність не всім колишнім країнам СРСР пішла на користь. Він назвав незалежність України "кидаловом" та розкритикував листівки, які агітували голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року.
 
Також він розкритикував незалежність країн Балтії, назвавши Вільнюс "дірою", а литовську кухню "лайном".