Лісовий звільнить з МОН експерта Василенка за ганебну поведінку і плутанину в голові

14:21, 01.09.2023
Лісовий звільнить з МОН експерта Василенка за ганебну поведінку і плутанину в голові

Василенко назвав незалежність України "кидаловом", Вільнюс "дірою", а литовську кухню "лайном". 

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий висловив своє обурення стосовно поведінки свого співробітника Андрія Василенка, який висміяв незалежність України та сумнівався у бажанні українців вийти з СРСР. Він назвав цю поведінку "ганебною",

 

Як інформує Україна молода, про це він розповів в інтерв’ю "Суспільному". 

 

"Я не знаю, яку треба мати плутанину в голові, щоб, маючи стільки джерел не розібратися в елементарних речах. Чи це жертва пропаганди?", – сказав Лісовий, додавши, що "не розуміє, як молода людина так може мислити". 

 

За словами міністра, після скандалу Андрію Василенку запропонували написати заяву на звільнення, однак він відмовився. У МОН Василенко обіймає посаду державного експерта в групі з питань цифрової трансформації освіти і науки. 

 

Звільнити держслужбовця планують через дисциплінарне провадження, додав Лісовий.  

 

"Звільнення можна очікувати, навіть якщо людина потім буде оскаржувати це в суді. Я з такою людиною в команді не буду працювати", – сказав очільник МОН. 

 

Нагадаємо, 24 серпня Андрій Василенко опублікував допис, де натякнув, що незалежність не всім колишнім країнам СРСР пішла на користь. Він назвав незалежність України "кидаловом" та розкритикував листівки, які агітували голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року.

 

Також він розкритикував незалежність країн Балтії, назвавши Вільнюс "дірою", а литовську кухню "лайном". 

 

“В один і той самий рік один і той самий мудрий народ у міцній більшості своїй проголосував за взаємовиключні параграфи (і СРСР зберегти з УРСР у його складі, і оголосити незалежність). Мабуть, приголомшливо мудрий народ ні хріна не розумів, що робить. Як же було досягнуто цієї прекрасної мети?", – написав співробітник МОН.

 

У міністерстві видали наказ про порушення дисциплінарного провадження щодо державного службовця Андрія Василенка. Розпочато дисциплінарне провадження.

 

Як повідомляла УМ, у приватному навчальному закладі  Київська академія прикладних мистецтв проректор виступав на Дні відкритих дверей російською мовою, що спричинило мовний скандал. Ведеться перевірка.