Шевченківська премія з головою: Ніщук очолив комітет замість Макарова

12:31, 22.05.2023
Шевченківська премія з головою: Ніщук очолив комітет замість Макарова

Євген Нищук віднині очолить Шевченківський комітет й має запропонувати його склад. (Фото: facebook Євген Нищук)

Головою комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка президент Володимир Зеленський призначив ексміністра культури Євгена Нищука, звільнивши від виконання обов’язків голови комітету Юрія Макарова.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в указі №288 від 22 травня на сайті Президента України.

 

Зеленський доручив Нищуку подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету.

 

При цьому Зеленський визнав такими, що втратили чинність свій указ від 14 листопада, яким установив, що під час дії воєнного стану та протягом двох місяців після його припинення чи скасування комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка діє у складі, затвердженому указом від 19 грудня 2019 року.

 

50-річний Нищук - український актор театру та кіно, народний артист України, він був міністром культури з лютого по грудень 2014 року та з квітня 2016 по кінець серпня 2019 року.

 

16 березня 2023 року члени Шевченківського комітету заявили, що у нинішніх обставинах, коли їх поставили перед наміром змінити правила положення Національної премії імені Тараса Шевченка ad hoc, додати нові номінації та пришвидшити процедуру відбору, вони не бачать можливості продовжувати роботу  і складають свої повноваження.

 

День народження Тараса Шевченка 9 березня 2023 року пройшов без офіційного оголошення і нагородження лауреатів Шевченківської премії.

 

Цього року 11 березня комітет з премії оголосив переможців у п’яти категоріях, але не зміг обрати переможців у двох категоріях, тому Макаров запропонував перенаправити ці нагороди в номінацію "За внесок у перемогу".

 

Макаров стверджує, що Офіс Президента пристав на його ініціативу та затримав оприлюднення результатів конкурсу, щоб оголосити переможців 22 травня – день перепоховання Тараса Шевченка.

 

Однак більшість членів комітету цю ідею не підтримали.

 

Нагадаємо, що в грудні 2019 року Зеленський звільнив письменника і дипломата Юрія Щербака з посади голови комітету Національної премії імені Тараса Шевченка та призначив на цю посаду журналіста і письменника Юрія Макарова, та затвердив склад комітету премії.

 

Як повідомляла УМ, Агонія Шевченківки: що потрібно знати про скандал довкола премії.