Історичний центр Одеси внесли до списку Всесвітньої спадщини під загрозою

00:05, 26.01.2023
Історичний центр Одеси внесли до списку Всесвітньої спадщини під загрозою

Історичний центр Одеси - під захистом ЮНЕСКО! (facebook.com/MCIPUkraine)

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включив історичний центр Одеси до списку Всесвітньої спадщини під загрозою.

 

Рішення було ухвалено під час засідання 18-ї позачергової сесії у середу, 25 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили міністерство культури та інформаційної політики, а також Одеська міська рада у соцмережах.

 

«Історичний центр Одеси - під захистом ЮНЕСКО! Дякую всім, хто пройшов разом із нами цей шлях. Хто допомагав досягти результату, в який майже ніхто не вірив. Адже для цього знадобилося понад 10 років!», - цитують у мерії міського голову Геннадія Труханова.

 

Також у міськраді зазначили, що Одеса отримує високий статус у той час, коли наша країна дає жорстку відсіч російським окупантам та бореться за незалежність та недоторканість кордонів.

 

«Попри війну, попри спроби росіян завадити включенню Одеси до Основного списку справедливість все одно виявилася найсильнішою. І ми вкотре доводимо, що Одеса - це українське місто, а ще - душа Європи. Що й відображено в її унікальній спадщині, яку створювали європейці. І тепер ця спадщина - під надійним захистом… Неповторне українське місто, де живуть неймовірні люди», - йдеться у повідомленні.

 

Важливу подію прокоментував у вечірньому відеозверненні і президент Володимир Зеленський.

 

«ЮНЕСКО внесла історичний центр Одеси до списку Всесвітньої спадщини. Причому до списку Всесвітньої спадщини під загрозою. Під загрозою через розв’язану Росією війну.

 

Цей міжнародний крок допоможе нам захищати нашу Одесу. Україна й світ дають захист. Росія не здатна дати нічого, окрім терору й ударів. Це – факти», - наголосив глава держави, передає Офіс президента.

 

Зауважимо, що розгляд цього рішення тривав від вівторка. Російська делегація на початку засідання намагалася виключити питання про статус Одеси з порядку денного, а згодом весь день затягувала розгляд рішень по інших питаннях, тож надання статусу Одесі довелось перенести на середу.

 

Крім того, перед позачерговою сесією з'ясувалося, що Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних міст (ICOMOS) намагається просувати на міжнародному рівні російський пропагандистський наратив про заснування Одеси Катериною ІІ. У своїх рекомендаціях ICOMOS включив до опису об’єкту інформацію про заснування Одеси "стратегічним рішенням Імператриці Катерини ІІ".

 

Як повідомляла «УМ», російський наратив про заснування Одеси царицею з фаворитами було розвіяно після нещодавнього демонтажу пам’ятника Катерині ІІ у центрі міста. Адже здавна на цьому місці стояла фортеця Хаджибей.