Звільнення Балаклії: люди зустрічали визволителів зі сльозами та оладками

23:05, 08.09.2022
Звільнення Балаклії: люди зустрічали визволителів зі сльозами та оладками

Над звільненим містом Балаклія знову майорить прапор України. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський офіційно підтвердив інформацію про звільнення бійцями ЗСУ міста Балаклія Харківської області.

 

Влада щонайменше два дні не коментувала інформацію із соцмереж про бої за Балаклію заради безпеки українських воїнів.

 

Як інформує Україна молода, про це звільнення міста Зеленський повідомив у Telegram, де розмістив відеозвернення захисників України.

 

«Пане президенте, пане головнокомандувачу, місто Балаклія Харківської області взято під контроль. Наказ виконано. Російські окупаційні війська відійшли. Спецпідрозділ Головного управління розвідки "Kraken". Сьогодні 8 вересня, 16:00», - сказав на відео воїн-розвідник.

 

При цьому, захисник разом із двома побратимами став берцами на російський триколор, тоді як за його спиною на даху багатоповерхівки майорів встановлений прапор України.

 

 

Глава держави так підписав свій пост: «Все на своїх місцях. Прапор України у вільному українському місті під вільним українським небом! Дякую! Пишаюся! Бережіть себе! До перемоги!».

 

Також українські захисники 8 вересня публікували фото та відео з Балаклії, яка була в окупації 6 місяців.

 

Зокрема, виконавець головної ролі у фільмі режисера Олега Сенцова "Носоріг", лідер руху "Гонор" Сергій Філімонов опублікував зворушливе відео зі звільненої Балаклії.

 

На відео місцеві жителі зі сльозами на очах зустрічали бійців ЗСУ біля під’їзду багатоповерхівки.

 

«Ви молодці хлопці. Ми пів року молилися, щоб ви до нас повернулися», - кажуть місцеві жінки.

 

Також вони одразу вирішили нагодувати воїнів оладками. Але ті пообіцяли завітати потім.

 

 

На іншому відео люди обабіч дороги, якою рухається військова техніка ЗСУ радіють звільненню, привітно машуть бійцям руками і навіть стають навколішки на знак вдячності.

 

До речі, за даними Президента Зеленського, з першого вересня ЗСУ звільнили від окупантів понад тисячу квадратних кілометрів України.

 

«У межах оборонних операцій, що тривають, наші герої звільнили вже десятки населених пунктів. І сьогодні цей рух продовжився, є нові результати. Загалом із першого вересня звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої території.

 

Дякую всім, хто це забезпечив! Дякую армії, розвідникам і спецслужбовцям за кожен український прапор, який встановлено цими днями», - сказав глава держави у відеозверненні в ніч на 9 вересня.

 

Як повідомляла «УМ», ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів на Харківщині.

 

Нагадаємо, українські воїни використали тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися щонайменше на 20 км на окуповану росією територію на сході Харківської області.

 

На минулому тижні українська влада, так само до останнього не повідомляла про звільнення селища Високопілля на Херсонщині, аж доки ЗСУ не закріпилися на звільнених територіях.