Європарламент закликав лідерів ЄС надати статус кандидата Україні і Молдові

14:05, 23.06.2022
Європарламент закликав лідерів ЄС надати статус кандидата Україні і Молдові

У Європарламенті підтримують Україну. (facebook.com/europeanparliament)

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

 

Як інформує Україна молода, «за» відповідну резолюцію проголосувало 529 депутатів Європарламенту під час засідання у четвер, 23 червня.

 

Тоді як 45 обранців проголосували проти, а ще 14 утрималися, йдеться у пресрелізі Європарламенту.

 

У резолюції Європарламент закликає глав держав і урядів, які проводять саміт сьогодні і завтра, невідкладно надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС.

 

Євродепутати також закликають лідерів ЄС надати такий статус і Грузії, коли грузинська влада виконає умови, визначені Європейською комісією.

 

У контексті жорстокої російської загарбницької війни проти України цей крок буде прирівнюватися до демонстрації лідерства, рішучості та бачення, вважають  євродепутати.

 

Вони також наполягають на тому, що не існує "швидкого шляху" для членства в ЄС і що вступ залишається структурованим і заснованим на заслугах процесом, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС і залежить від ефективного впровадження реформ.

 

«Українці, молдавани та грузини заслуговують жити у вільних, демократичних і процвітаючих країнах, які є гордими та відданими членами європейської родини», - йдеться у пресрелізі.

 

Зазначається, що Європарламент також закликає владу України, Молдови та Грузії продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу, прискоривши реформи з метою якнайшвидшого ефективного виконання критеріїв для членства в ЄС.

 

Депутати Європарламенту також вимагають, щоб процес розширення був "відновлений" і розблокований щодо Західних Балкан.

 

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подякував Європейському парламенту за ухвалення резолюції щодо надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

 

«Вкотре Європейський парламент демонструє свою непохитну підтримку європейських прагнень України. Дякую президентці Роберті Мацолі за ухвалення сьогодні відповідної символічної резолюції. Україна – європейська країна. І це право ми виборюємо не лише на полі бою, але й в юридичній площині», – зазначив пан Стефанчук у соцмережах.

 

Як повідомляла «УМ», 17 червня Єврокомісія оприлюднила свій висновок щодо заявок України, Молдови й Грузії на членство в ЄС.

 

Згідно з цим документом, який буде розглянуто Європейською радою під час засідання у Брюсселі 23-24 червня, Єврокомісія рекомендувала надати Україні й Молдові статус кандидатів на членство в ЄС, з певним переліком завдань, які необхідно виконати.

 

Для Грузії на цьому етапі рекомендовано лише європейську перспективу, яка сама по собі є визнанням чіткого шляху країни до європейської інтеграції.

 

Остаточно затвердити статус України має Європейська рада.

 

Зауважимо, що резолюція є рекомендаційною, але Європейська рада майже напевне ухвалить позитивне для України рішення, про що у четвер вранці оголосив глава Євроради Шарль Мішель.