Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у члени ЄС

13:44, 17.06.2022
Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у члени ЄС

Єврокомісія підтримала надання Україні статусу кандидата ЄС

Єврокомісія офіційно запропонувала надати Україні статус кандидата на вступ у Європейський союз. 
 
Як інформує Україна молода, про це оголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі та написала у своєму Твітері.
 
«Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге - надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ»,- сказала фон дер Ляєн.
 
У четвер лідери Франції, Німеччини та Італії в Києві заявили про підтримку надання Україні статусу кандидата.
 
Після заяв представників Європейського Союзу про те, що вони хочуть бачити Україну членом ЄС, постає питання щодо можливої тривалості того шляху.
У той як головне для майбутнього України зараз - відбити російське вторгнення, досягти миру й відбудовувати зруйноване війною, українські лідери наполягають, що ті процеси можуть відбуватися одночасно з приготуванням до вступу України в ЄС.
 
Французький президент Еммануель Макрон у травні висловив припущення, що український шлях до ЄС триватиме «кілька років, а більш ймовірно кілька десятиріч».
 
Але українці заявляють про потребу «пришвидшення» з огляду на надзвичайні обставини.
 
«Бюрократичні процеси, які зазвичай займають роки, скорочуємо для нашої держави до тижнів, до місяців. Це непросто, але ми це робимо», - заявив 18 березня президент Володимир Зеленський.
 
Готовність країни до членства в ЄС визначається так званими Копенгагенськими критеріями, згідно з якими країна, яка хоче вступити в організацію, повинна мати:
 
—стабільні інституції, що гарантують демократію, верховенство закону, права людини та захист меншин;
—функціонуючу ринкову економіку і здатність витримувати умови конкуренції та ринкових сил в ЄС;
—здатність брати на себе й ефективно впроваджувати обов’язки члена, включно з дотриманням цілей політичного, економічного і монетарного союзу.
 
У Брюсселі при цьому наголошують, що важливою умовою є також здатність самого Євросоюзу інтегрувати нових членів.
 
Україна, а також Молдова і ймовірно Боснія Герцеговина поповнять список країн вже офіційно визнаних кандидатами на вступ: Албанія, Республіка північна Македонія, Чорногорія, Сербія і Туреччина.
 
Найбільше розширення Євросоюзу відбулося 2004 року, коли членами стали сусіди України: Польща, Словаччина, Угорщина, а також пострадянські Латвія, Литва й Естонія, Чехія, Словенія, Мальта, Кіпр.
 
2007 року вступили Румунія та Болгарія, а 2013 долучилася Хорватія.
Хорватський шлях від подання заявки на вступ в ЄС до набуття членства тривав 10 років. 
 
Хорватія подала заявку у 2003 році, і переговори про вступ тривали з 2005 до 2011 року.
Офіційно Хорватія стала членом ЄС 1 липня 2013 року.

З 1 січня 2023 року Хорватія буде повноправним членом Європейського монетарного союзу, запровадивши в обіг спільну валюту євро.
 
Але в історії ЄС є випадки і скасованих, а також заморожених процесів вступу країн.

Туреччина подала заявку на вступ ще 1987 року, коли ЄС називався Європейською економічною співдружністю. У процесі турецького зближення з Європою 1963 року було підписано договір про асоціацію, і з 1995 року є членом європейського Митного союзу.

2005 року почалися офіційні переговори про набуття членства Туреччини в ЄС, але вони призупинені. Однією з найпомітніших проблем Туреччини з ЄС є фактичний турецький контроль над північною частиною Кіпру.
 
Але ключовим для Євросоюзу стало те, що в Брюсселі називають «відкочуваннями» Туреччини «в сферах демократії, верховенства закону і засадничих прав».
 
ЄС у червні 2018 року оголосив, що переговори про вступ Туреччини «фактично заморожені».

Ісландія є одним з рідкісних прикладів того, як країна спочатку прагнула, але потім відмовилася від бажання вступити в ЄС.

У липні 2009 року Ісландія подала заявку на вступ в ЄС, і після того як у липні 2010 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про набуття членства, рада керівників країн ЄС у червні 2010 року схвалила рішення почати переговори про вступ.
 
Але 2013 року в Ісландії прийшов до влади новий уряд, який попросив призупинити процес, а 2015 Ісландія попросила ЄС більше не вважати її кандидатом на членство в Євросоюзі.
Ісландія вирішила задовольнитися участю у спільному ринку ЄС.
 
Ісландія також ходить до Шенгенського договору і бере участь у роботі низки агентств та програм ЄС.
Як член Європейського економічного простору вона сплачує фінансові внески в європейські соціальні та інші проекти.
 
Як повідомляла УМ, з офіційним візитом до України прибули президенти Румунії та Франції, Канцлер Німеччини та прем´єр міністр Італії. Після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери країн висловилися за «негайний» статус кандидата на членство в ЄС для України.