У Києві демонтували монумент «дружби народів», фото

23:29, 26.04.2022
У Києві демонтували монумент «дружби народів», фото

Радянську скульптуру двох робітників (символ возз’єднання України та росії) під таки демонтували. (facebook.com/Vitaliy.Klychko)

Центральний монумент робітників у композиції Арки дружби народів нарешті демонтували у Києві у вівторок ввечері.

 

Скульптура була присвячена ще в часи СРСР так званому «об'єднанню України з росією» і є двофігурною композицією робітників — росіянина й українця.

 

Її демонтаж (йшлося про 8 метрів металу) тривав протягом майже усього робочого дня.

 

Як інформує Україна молода, про те, що монумент таки вдалося демонтувати, повідомив мер Києва Віталій Кличко у соцмережах.

 

 

«Друзі! Не без зусиль, але радянську скульптуру двох робітників (символ возз’єднання України та росії) під вечір таки демонтували.

 

Не обійшлося і без символізму – спочатку відпала голова у російського робітника, коли скульптуру намагалися підійняти. Потім намагалися спиляти постамент, на якій були встановлені постаті. Теж виявилося непросто», - написав міський голова столиці.

 

 

За його словами, фахівці знайшли вихід – спиляли основу самого пам’ятника. Тобто «буквально, викорінили і зняли скульптуру».

 

«Так ми повинні вирвати і вигнати ворога і російського окупанта з нашої землі! Слава Україні!», - додав Кличко.

 

 

Найближчим часом мер запропонує Київраді проєкт рішення про перейменування Арки дружби народів на Арку свободи українського народу.

 

Нагадаємо, другу скульптурну композицію, встановлену поруч, влада закриє опоряджувальними матеріалами і теж згодом розбере. Оскільки там складніша процедура і це займе більше часу. А до того її можна буде використовувати як простір для експозицій. Це - багатофігурна група, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року: у центрі гетьман Богдан Хмельницький і московський посол, боярин Василь Бутурлін.

 

 

Як повідомляла «УМ», Арку ж з титанових листів перейменують і підсвітять кольорами українського прапору.

 

Загалом Київрада планує демонтувати в столиці ще близько 60 пам’ятників, барельєфів, знаків, пов’язаних з радянщиною і росією. На перейменування складений і список  з понад 460 вулиць, об‘єктів. Він оприлюднений на сайті КМДА. І до 1 травня триватиме обговорення з киянами.