ВАТУтін – геть: у Київраді пропонують демонтувати низку пам’ятників

14:18, 25.04.2022
ВАТУтін – геть: у Київраді пропонують демонтувати низку пам’ятників

Поки Київрада думає, обеліск на площі Перемоги вже декомунізували громадські активісти. (facebook.com/marko.ukraine)

У Київській міській раді зареєстровано проєкт рішення «Про демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів, меморіальних дощок) та їх частин, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною».

 

Як інформує Україна молода, авторами проєкту є депутатки Київради Аліна Михайлова («Голос») та Ксенія Семенова («Слуга народу»).

 

В своєму зверненні до заступника міського голови і секретаря Київради Володимира Бондаренка вони просять надати доручення невідкладно розглянути проєкт рішення.

 

Як ідеться в переліку до вищезгаданого документа, в списку кандидатів на демонтаж загалом 60 назв пам’ятних знаків(повний перелік можна переглянути тут).

 

Зокрема, на першому місці – пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну в Маріїнському парку, пам’ятник учасникам Січневого повстання 1918 року та кінний монумент Миколі Щорсу. 

 

Також у переліку – герб СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати», пам’ятник Михайлу Булгакову на Андріївському узвозі,  Миколі Островському на Повітрофлотському проспекті, пам’ятник Олександру Пушкіну на проспекті Перемоги а також бюст йому ж біля площі Слави, скульптурна композиція з Глібом Жегловим та Володимиром Шараповим біля МВС, пам’ятник Валерію Чкалову на розі вулиць Гончара і Коцюбинського та Дмитру Карбишеву на Копилівській.

 

Деякі з пам’ятників, нагадаємо, з’явилися вже за часів незалежної України, як, скажімо, киянину Булгакову та літературним героям Жеглову і Шарапову з МУРа (московского уголовного розыска).

 

 

 «Дерусифікація Києва – одна з головних моїх цілей за ці 2 роки у Київраді, - наголошує в дописі на фейсбуці Аліна Михайлова. - Через шалений опір ідеологічних ворогів (привіт, ОПЗЖ) і нерозуміння наших «консерваторів», це завжди давалось надзвичайно важко. Навіть щоб знести пам‘ятник дружби Києва та Москви довелось півроку продовбати усі міські структури.

 

Про безліч пушкіних і львов толстих я навіть мовчу. Війна все змінила і пришвидшила втричі. Нарешті, є розуміння, що колоніальну спадщину треба знищити. Бо це питання нашого визволення. І це розуміння є не тільки в купки міських божевільних, а у держави, влади і суспільства в цілому».

 

«Київ має бути денацифікований. Тобто – дерусифікований», - додала депутатка Київради.

 

 

Нагадаємо, про необхідність демонтажу пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну писала нещодавно й Україна молода. Микола Ватутін відомий насамперед своїми кривавими операціями в часи Другої світової війни, під час яких тисячами гинули солдати.