Закарпаття — рай для гурманів: місцеві спеціалітети для туристів і не тільки
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Тушковане м’ясо у винно-яєчному соусі (Ютуб-канал Костянтина Грубича)
Що не кажіть, але патриції Стародавнього Риму таки зналися на м’ясі. Принаймні рецепти із найдавнішої кулінарної книги, яку, за легендою, уклав античний повар-гурман Марк Ґавій Апіцій, тому красномовний доказ.
Втім, як з’ясувалося, наслідувати вишукані античні традиції не так вже й складно, якщо на ютуб-каналі Костянтина Грубича до плити стає буковинська господиня Фелічія Первісник. Процес приготування давньої страви важко назвати швидким, але кінцевий результат вартий затраченої на нього праці.
Інгредієнти:
- свинина - 1 кг;
- перець - 1 ч.л.;
- селера або любисток - дрібка насіння;
- зелена цибуля і чабра - по 1 пучку;
- дрібка кмину;
- гілочка м’яти;
- лаврове листя - 2 шт.;
- жовток - 2 шт.;
- мед - 1 ч. л.;
- вино - ½ склянки;
- бульйон - ½ склянки;
- яблучний оцет - 2 ч. л.;
- оливкова олія - 2 ч. л.
У цій страві найпростіше готується м’ясо. Підсмажте на сковорідці до повної готовності свинину, порізану шматочками як на звичайний гуляш. Хто більше любить яловичину або куряче філе, то можна взяти і їх.
А ось соус потребує неабиякої скрупульозності. Спочатку у блендері чи в ступці перетріть горошок чорного перецю, насіння любистку або селери, кмин, гілочку м’яти та лаврове листя.
Висипте у каструлю спеції, додайте мед, збиті жовтки, влийте вино, бульйон та оливкову олію або трішки вершкового масла. Далі покладіть пучок зеленої цибулі та чабри й поставте на вогонь.
Як тільки соус закипить, відставте посуду і додайте яблучний оцет.
Після цього необхідно покласти до підсмаженого м’яса ще по одному пучку зеленої цибулі та чабри, а потім залити гарячою заправкою.
Вже за хвилину ви зрозумієте, що секрет давньоримської кухні полягає, перш за все, у вдало підібраних спеціях. І ось тут відкривається широке поле для власних експериментів! Не забудьте при цьому відзначити, що солі у цій страві немає.
Дивіться також рецепт ароматного курчати у часниковому соусі.
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Лікарі-дієтологи радять з’їдати бодай два яблука на день у будь-яку пору року, аби забезпечити організм вітаміном С, залізом, клітковиною, іншими корисними та поживними елементами. >>
Небагато сімей знаходять час для приготування домашнього квасу. Більшість українців віддають перевагу покупній продукції в ПЕТ-тарі, виготовленій на українських заводах. >>
Цей спосіб запікання молодої курочки увійшов до книги «Як добре й здорово варити», що була надрукована у Коломиї майже 85 років тому >>
У селі Буша на Вінниччині цей рецепт дерунів називають «Сліпою рибою» >>
Багато рецептів, описаних античним кулінаром-гурманом Марком Ґавієм Апіцієм, вже встигли адаптувати сучасні майстри до наших реалій >>