Європарламент закликає ввести повне ембарго на російські енергоресурси

17:57, 07.04.2022
Європарламент закликає ввести повне ембарго на російські енергоресурси

Під стінами Європарламенту неодноразово закликали допомогти Україні вгамувати агресора. (facebook.com/europeanparliament)

Депутати ЄП закликають застосувати додаткові каральні заходи для Росії, запровадивши повне ембарго на російську нафту, газ, вугілля та ядерне паливо. Також закликають позбавити Росію членства «Великої двадцятки» та інших організацій.


Як інформує Україна молода, про це повідомили на сайті Європарламенту.


За відповідну резолюцію проголосували 513 депутатів, «проти» - 22 і «утримались» - 19.


Зокрема, Європарламент висловив обурення через повідомлення про звірства збройних сил Росії в Україні і вимагає притягнути до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів. 


Депутати ЄП закликають застосувати додаткові каральні заходи, в тому числі «негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу».


Зазначається, що при цьому такі кроки мають супроводжуватися планом із забезпечення безпеки енергопостачання, а також стратегією «скасування санкцій у випадку, якщо Росія здійснюватиме кроки на шляху відновлення незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повністю виведе свої війська з території України».


У резолюції висловлюється заклик до лідерів ЄС виключити Росію з «Великої двадцятки» та інших організацій, таких як Рада ООН з прав людини, Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО та інших.


Крім того, аби зробити санкції ефективними, в Європарламенті пропонують  російські банки відключити від міжнародної платіжної системи SWIFT заборонити усім суднам Росії заходити в територіальні води і порти ЄС, перевозити вантажі суходолом в РФ та Білорусь.


Також висловлюється вимога арештувати усі активи, які належать російським олігархам або посадовцям, пов'язаним з режимом президента РФ Володимира Путіна, їхнім ставлениками, та причетним до режиму Олександра Лукашенка в Білорусі.


У резолюції сказано, що постачання зброї для України необхідно посилити, аби українці могли ефективно захищати себе.


Напередодні президент Зеленський анонсував візит головного дипломата ЄС.


Як повідомляла УМ, у відповідь на військові злочини, скоєні російськими військами в Україні, Лондон заборонить імпорт російського вугілля та нафти до кінця 2022 року. Також Британія заморозить активи найбільшого російського банку "Сбербанк".


Читайте також: після різанини на Київщині США, Євросоюз і G7 вводять нові санкції, під які потрапляють  дві дорослі дочки президента РФ Володимира Путіна— Марія Воронцова та Катерина Тихонова, дружина й дочка міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова та члени Ради безпеки Росії — колишній президент і прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Михайло Мішустін.