Закарпаття — рай для гурманів: місцеві спеціалітети для туристів і не тільки
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Картопляна ковбаса (Готуйте смачно з Марією Макарчук)
Українські господині продовжують на практиці доводити, що домашня ковбаса може й не бути стовідсотково м’ясною, якщо її здобрити шматочками сала з проріззю.
Ютуб-канал «Готуйте смачно з Марією Макарчук» використав за дуже давнім рецептом у якості начинки картоплю та гречку. Вийшло «бюджетно» і дуже апетитно. Ці ковбаски будуть особливо смачними, якщо їх приготувати у справжній печі. Але і звичайна духовка теж підійде.
Якщо кишки для ковбасок ви придбали на ринку вже очищеними, то приготування цієї страви не займе багато часу. У зворотному ж випадку доведеться потрудитися.
Кишки спочатку необхідно замочити на ніч у розчині оцту, а після промивання вимішати у натертій сирій картоплі.
Очистивши кожну з них від картопляної маси і внутрішнього жиру, ще раз добре вимийте у проточній воді і зав’яжіть один з кінців товстою ниткою.
Картопляна ковбаса
Інгредієнти:
- картопля - 4 кг;
- сало - 1 кг;
- цибуля - 4 шт;
- молоко - 300 мл;
- манка - 5 ст. л;
- часник - 2 головки;
- сіль - 3 ст. л;
- перець - за смаком.
Часник та картоплю необхідно потерти на дрібній терці. Краще використовувати, звичайно, спеціальний електричний прилад.
Сало слід порізати невеликими кубиками і підсмажити на сковорідці. Так само готуємо і подрібнену цибулю.
З’єднавши їх з картоплею, додаємо молоко, манну крупу, сіль, перець і ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси.
Начинивши ковбаски, зав’яжіть другий кінець ниткою.
Важлива деталь! Наповнювати фаршем необхідно приблизно третю частину кишки. Це по-перше. А по-друге, поклавши ковбаски на деко, змащене смальцем, акуратно розподіліть начинку по всій довжині, а потім поштрикайте голкою.
Ковбаса з картоплею і гречкою
Інгредієнти:
- картопля - 1 кг;
- гречка - 3 ст;
- цибуля - 4 шт;
- сало - 700 г;
- сіль, перець - за смаком.
Ця страва готується у схожий спосіб, але є певні особливості. Картоплю у даному випадку необхідно потерти на крупну терку.
Цибулю подрібніть у блендері й додайте сирою. Порізане на кубики сало підсмажте на сковорідці.
Гречку потрібно відварити до повної готовності й змастити вершковим маслом. Сіль та перець додається за смаком.
Печуться ковбаски приблизно півтори години. Якщо ви користуєтеся не духовкою, а піччю, то посередині процесу випікання їх потрібно перевернути.
Дивіться також цікавий рецепт картоплі з куркою у духовці.
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Лікарі-дієтологи радять з’їдати бодай два яблука на день у будь-яку пору року, аби забезпечити організм вітаміном С, залізом, клітковиною, іншими корисними та поживними елементами. >>
Небагато сімей знаходять час для приготування домашнього квасу. Більшість українців віддають перевагу покупній продукції в ПЕТ-тарі, виготовленій на українських заводах. >>
Цей спосіб запікання молодої курочки увійшов до книги «Як добре й здорово варити», що була надрукована у Коломиї майже 85 років тому >>
У селі Буша на Вінниччині цей рецепт дерунів називають «Сліпою рибою» >>
Багато рецептів, описаних античним кулінаром-гурманом Марком Ґавієм Апіцієм, вже встигли адаптувати сучасні майстри до наших реалій >>