Київ та вісім областей переходять із «червоної» зони в «жовту»

17:01, 06.12.2021
Київ та вісім областей переходять із «червоної» зони в «жовту»

Інфоволонтери на вулицях міст України пояснюють людям, чому варто вакцинуватися від коронавірусу. (facebook.com/moz.ukr)

Червоний рівень епідемічної небезпеки буде скасовано на території Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Рівненської, Херсонської областей та міста Києва рівно опівночі у вівторок, 7 грудня.

 

Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у понеділок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов в соцмержах.

 

«З сьомого грудня у Донецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській, Херсонській областях та м. Київ скасовуються обмеження «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Показники захворюваності та госпіталізації тут свідчать про стабілізацію ситуації з захворюваністю на COVID-19», - написав пан Чернишов.

 

За його словами, водночас у «червоній» карантинній зоні залишаться Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Чернігівська, Черкаська області.

 

«Хочу наголосити, що вихід з «червоної» зони не дає права нехтувати дотриманням карантинних обмежень. Водночас завданням всіх без винятку регіонів залишається нарощування темпів вакцинації. Пандемія не відступає, і ми всі маємо обов'язок захистити себе та близьких», - додав урядовець.

 

Адже з 6 грудня в Україні почали діяти нові правила карантину, які уряд ухвалив минулого тижня, які торкнуться у першу чергу невакцинованих українців.

 

Відтепер відвідувати громадські заклади на жовтому рівні епіднебезпеки зможуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 та має відповідний документ – жовтий COVID-сертифікат чи довідку 063/о, зазначають у Кабміні.

 

Як нагадує МОЗ, для обслуговування відвідувачів та клієнтів працівникам ресторанів, готелів та спортзалів доведеться мати принаймні одне щеплення проти COVID-19.

 

Водночас для відвідування громадських закладів можна буде використовувати і негативний тест, який чинний 72 години, або альтернативний документ - COVID-сертифікат про одужання.

 

Таким чином, на жовтому рівні епіднебезпеки громадські заклади не зможуть обслуговувати клієнтів, а також допускати до роботи тих, хто не має одного з перелічених документів.

 

Як повідомляла «УМ», 9 грудня набуває чинності наказ №2393 МОЗ, відповідно до якого мають бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати соціальні працівники та співробітники стратегічних державних підприємств, які не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою вакцини.