В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19

17:32, 07.02.2022
В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19

Відтепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів.

В Україні тривалість амбулаторного і стаціонарного лікування хворих на COVID-19 скоротило Міністерство охорони здоров’я.

 

Як інформує УМ, про це 7 лютого повідомили на сайті МОЗ.

 

Міністерство внесло зміни до наказу № 722 “Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)”, якими скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту.

 

Відтепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР.

 

“Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати. Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування”, - зазначили у міністерстві.

 

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.

 

Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.

 

Також в умовах червоного рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування і тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім'ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику - лікарнях та установах довготривалого догляду.

 

“Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику”, - додали у міністерстві.

 

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю виданню "Фокус" поінформував, що МОЗ розглядає можливість скорочення терміну самоізоляції при захворюванні на COVID-19. Він зазначив, що вже є повідомлення від ВООЗ про те, що інкубаційний період при Омікроні коротший. Він становить близько трьох діб, тоді як при Дельті було чотири-п'ять, а іноді до семи днів. Тому МОЗ розглядає ці норми в рамках оновленої інформації.

 

Як повідомляла УМ, безпечність українців не перестає дивувати: на тлі щоденного катастрофічного зростання числа хворих із коронавірусом більша частина співгромадян не зробила жодного щеплення.

 

Фото: Evgeny Maloletka