МОЗ скоротив термін самоізоляції для хворих на COVID-19 до п’яти днів

10.02.2022

Понад 34 тисячі випадків коронавірусу підтвердили в Україні за понеділок, більше 38 тисяч — за вівторок.

 

На початку тижня госпіталізували 2 тисячі пацієнтів. 255 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих виявили на Одещині. Лідерами за поширенням ковіду також є Київ, Львівська та Харківська області.

 

А ще найбільшу за час пандемії кількість тих, хто підхопив коронавірусну інфекцію, зафіксували в Харкові. Минулого тижня захворювання тут підтвердили у понад 9 тисяч 300 осіб.

 

Наразі в лікарнях цього міста зростає відсоток імунізованих проти ковіду пацієнтів. Утім люди зі щепленням мають середній перебіг тяжкості захворювання. На відміну від тих, хто відмовився від щеплення.

 

В опорних медичних закладах Харкова перебувають 750 пацієнтів — половина ліжок лишаються вільними. А от навантаження на поліклініки та сімейних лікарів зростає. Медики прогнозують, що хворих надалі більшатиме.


Водночас у Міністерстві охорони здоров’я вирішили зменшити кількість днів перебування на самоізоляції. Відтепер повернутись до звичного темпу життя дозволяють після п’яти днів iз дати появи симптомів або отримання позитивного тесту. За умови доброго самопочуття.

 

Але ж через легкий перебіг при зараженні штамом «омікрон» люди своєчасно не звертаються по допомогу до медиків. Або ж сімейні лікарі часто призначають симптоматичне лікування без особистого огляду. Внаслідок цього можуть виникнути важкі наслідки. Ускладнення також викликає грип. Через схожість симптомів.


До кінця 2022 року в Україні планують вакцинувати проти коронавірусу 70 відсотків дорослих. Про такі плани розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін, в інтерв’ю виданню «Фокус».

 

Він наголосив, що, за рекомендаціями ВООЗ, щеплення щонайменше 70% дорослого населення — це мінімальна межа для того, щоб говорити про будь-яке пом’якшення карантину.

 

Кузін розповів, що в Україні вакциновано понад 40% дорослого населення, але особи віком 60+ вакциновані на 30-40%, залежно від регіону, а у віковій групі 70+ показники ще менші 20-25%.

 

У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що симптоми коронавірусу та реакція організму на вакцину проти ковід-19 схожі. Так, після щеплення в людини може піднятися температура, боліти голова, відчуватися слабкість.

 

Проте в МОЗ наголошують: усі ці симптоми — це ознаки того, що організм формує імунний захист. Зазвичай реакція на вакцину зникає за кілька днів. При цьому симптоми COVID-19 теж включають температуру, слабкість та головний біль.

 

Але тривають набагато довше і можуть супроводжуватися ускладненнями. Також у відомстві наголосили, що найкращим шляхом визначити, чи підхопили ви «корону», є тестування.


А от у світі кількість інфікованих COVID-19 наближається до 400 мільйонів. Такі дані оприлюднила ВООЗ. У всіх країнах світу триває імунізація. У Греції близько третини мільйона жителів, які не зробили бустерне щеплення у встановлений термін, прирівняли до невакцинованих.

 

Їхні сертифікати анульовані і їм заборонено з’являтися у громадських місцях, наприклад у кафе, театрах, спортивних центрах. А у Швеції завдяки тому, що імунізацію пройшли майже 84 відсотки мешканців, влада ухвалила рішення зняти всі обмеження, зокрема на відвідуваність ресторанів, торгових центрів та музеїв.