На Черкащині лікарі «заробили» 2,5 мільйони грн на липовій вакцинації

07:13, 18.02.2022
На Черкащині лікарі «заробили» 2,5 мільйони грн на липовій вакцинації

Пацієнтам пропонували сплатити 2 тисячі гривень і отримати сертифікат, оминувши процедуру вакцинації. (Фото СБУ)

У Черкаській області понад рік сімейні лікарі однієї із міських поліклінік  вносили щомісяця до електронної системи охорони здоров'я «eHealth» до 100 фейкових записів про вакцинацію громадян без проведення самого щеплення.

 

Такий «бізнес» дозволив заробити їм додатково до зарплати щемайже 2,5 млн грн.

 

Про це Україні молодій повідомила  Катерина Дрога з управління СБУ в Черкаській області.

 

«За даними слідства, організувала схему головна медична сестра цієї поліклініки, вона залучила до оборудки ще декількох медпрацівників та лікарів», – говорить пані Катерина.

 

За її словами, «клієнтів» медики знаходили серед відвідувачів поліклініки, які мали певні застереження щодо щеплення.

 

Таким пацієнтам пропонували просте рішення: сплатити 2 тисячі гривень і отримати сертифікат, оминувши процедуру вакцинації.

 

Після отримання коштів сімейний лікар вносив персональні дані начебто вакцинованих осіб у журнали реєстрації та до електронної системи охорони здоров'я «eHealth».

 

«У ході обшуків, проведених за місцем роботи учасників оборудки, правоохоронці виявили та вилучили журнали реєстрації вакцинованих осіб та звітність про щоденну вакцинацію громадян, чорнові записи зі списками «клієнтів» на липову вакцинацію, комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності, готівку, ймовірно, одержану протиправним шляхом», – розповідає Катерина Дрога.

 

Наразі, зазначає вона,  планується повідомлення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

 

Викриття протиправної діяльності медиків –фальсифікоторів здійснювали співробітники СБУ в Черкаській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури.