На виборах мера Харкова виявлено сотні порушень

15:11, 01.11.2021
На виборах мера Харкова виявлено сотні порушень

Старший аналітик Олександр Клюжев розповів про неподобства на виборах мера Харкова. (Фото: Укрінформ)

Вибираючи харківського міського голову на позачергових виборах 31 жовтня – було допущено 420 порушень.

 

Як інформує УМ, про це 1 листопада під час пресконференції розповіли голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська і старший аналітик Олександр Клюжев.

 

«Протягом дня голосування представники ОПОРИ зафіксували 420 порушень відповідно в одномандатних і мажоритарних округах. Харків таким чином поки зберігає лідерство. Зранку було зафіксовано ще 8 порушень на рівні ТВК», - підкреслила Айвазовська.

 

Зазначалося, що найпоширенішими порушеннями були видача бюлетенів без паспорта, демонстрування виборцями результатів волевиявлення і спроби фотографування заповнених бюлетенів. Виборча кампанія також супроводжувалася масштабним використанням бюджетного та адміністративного ресурсів в інтересах кандидата на посаду міського голови Харкова Ігоря Терехова та фактичним суміщенням ним агітаційної і посадової активності.

 

«У результаті спостереження і даних з 99% цих дільниць отримано такі результати паралельного підрахунку голосів: Ігор Терехов — 50,06% (похибка 1,1%), Михайло Добкін — 28,21% (похибка 0,8%), Олександр Скорик — 5,6% (похибка 0,3%), Костянтин Немічев - 4,45% (похибка 0,3%), Аліна Мустафаєва - 3,37% (0,3%). Решта кандидатів отримали менше 3% голосів виборців. Ці дані можна трактувати у різний спосіб, тому що похибка першого кандидата, який набрав найбільше голосів, є 1,1%.

 

Результат 50,6% гарантує, що цей кандидат посів перше місце, але не встановлює факту потреби чи її відсутності проведення повторного голосування на виборах міського голови, тому що результат в межах похибки 1,1%. На жаль, на етапі підрахунку голосів саме у Харкові чомусь було зафіксовано загрози спостерігачам, їхній безпеці та діяльності на 12 дільницях, протидія фіксації порушень - на 8 дільницях. Є проблема щодо того, що цей кандидат ймовірно не подолав 50%-й виборчий бар'єр», - зазначила Айвазовська.

 

У свою чергу Клюжев наголосив, що члени ДВК Харкова намагалися обмежити можливість спостерігачів ОПОРИ контролювати процес підрахунку голосів виборців, здійснювати його фото- і відеофіксацію.

 

«На 3,23% дільниць ми зафіксували факти перешкоджання здійснення спостереження спостерігачів за процесом підрахунку голосів. Є звернення до поліції і Громадянська мережа ОПОРА наполягає на розслідуванні всіх інцидентів, тому без належних умов для проведення спостереження не можна говорити, що виборчий процес відповідав усім стандартам демократичних виборів», - сказав Клюжев.

 

ОПОРА проводила спостереження впродовж дня голосування на 220 дільницях міста Харкова. За даними спостерігачів ОПОРИ, явка на позачергових виборах харківського міського голови на 20:00 становила 28,6% (похибка — 1.1%). У 2015 році на місцевих виборах станом на цей самий час явка становила 45,5% виборців.

 

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбулися вибори мера міста.

 

У жовтні 2020 року на місцевих виборах Геннадій Кернес був втретє обраний мером Харкова. У ніч з 16 на 17 грудня 2020 року Кернес помер у берлінській клініці Шаріте від коронавірусу.

 

Як повідомляла УМ, відкриття 41 пункту вакцинації анонсують у день виборів міського голови у всіх районах Харкова 31 жовтня. Усі вони працюватимуть на виборчих дільницях, розташованих у школах.