Зеленський на саміті «Кримська платформа»: Україна не поверне півострів наодинці, фото

13:16, 23.08.2021
Зеленський на саміті «Кримська платформа»: Україна не поверне півострів наодинці, фото

Установчий саміт «Кримська платформа» зібрав 46 іноземних делегацій. (Фото Офісу президента)

Установчий саміт «Кримська платформа» – перший переговорний майданчик України з деокупації Криму стартував у Києві у виставковому центрі "Парковий" в понеділок, 2 серпня.

 

На першому саміті присутні 46 іноземних делегацій.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Відкриваючи саміт президент Володимир Зеленський заявив, що наодинці Україна ніколи не зможе повернути Крим і сподівається, що спільні зусилля держав в рамках «Кримської платформи» змусять Росію почати переговори про повернення півострова.

 

 

"Ми свідомі того, що наодинці наша незалежна країна ніколи не зможе повернути Крим. Нам потрібна дієва підтримка на міжнародному рівні і підтримка на новому рівні питання деокупації українського півострова", - наголосив глава держави.

 

І додав: "Україна спільно з вами починає писати нову главу в історії українського Криму, це глава про деокупацію. Бо саме деоокупація – це кінцева мета моя, нашої держави, мета роботи Кримської платформи. Синергія наших зусиль має змусити Росію сісти за стіл переговорів про повернення нашого півострова".

 

За його словами, Росія за роки окупації перетворила Крим з всесвітньо відомого курорту на свою військову базу.

 

"Я був би щасливий бачити вас в Україні і в Києві не через такий привід, але що зробиш. 7 років тому в центрі Європи, у моєї держави, Росія анексувала і окупувала частину нашої території, півострів Крим.

 

Український Крим був гарантією регіональної стабільності і зараз це порохова діжка. Від початку окупації Москва утричі збільшила свою військову присутність. Із всесвітньо відомого курорту Крим перетворився на військову базу… На територію, де грубо і системно порушуються права і свободи людини", - додав президент.

 

 

Він акцентував на тому, що окупація Криму ставить під сумнів ефективність всієї міжнародної системи безпеки, принцип територіальної цілісності та недоторканності кордонів.

 

"Без відновлення довіри до неї жодна держава не може бути впевнена, що не стане наступною жертвою окупації частини території", - сказав Зеленський.

 

Президент повідомив, що офіс Кримської платформи вже почав працювати і буде цілодобово й щоденно моніторити ситуацію з правами людини в Криму, збирати інформацію про зростання військової активності на півострові, відслідковувати екологічну та економічну ситуацію.

 

І запропонував визначити уповноважених представників від країн-учасниць саміту, які будуть підтримувати зв'язок з офісом і координувати спільну роботу.

 

Зауважимо, що відкривала саміт українська співачка Джамала, яка виконала пісню "1944", присвячену депортації кримськотатарського народу – з якою у 2016 році виграла "Євробачення".

 

 

Як повідомляла "УМ", Зеленський вважає, що Україна повинна побудувати потужний великий флот до 2035 року. За його словами, «питання Криму - це також питання розблокування Чорноморського та Азовського узбережжя».
 
Водночас, родичі політв'язнів зазначають, що за останні два роки не звільнено жодного бранця Кремля.