За останні два роки не звільнено жодного бранця Кремля - родичі політв’язнів

12:08, 21.08.2021
За останні два роки не звільнено жодного бранця Кремля - родичі політв’язнів

Петро Дудка під час однієї з акції на підтримку українських політв’язнів.

Взяти під особистий контроль питання визволення політичних бранців Кремля та обговорити його на майбутній зустрічі з президентом США закликав президента України Володимира Зеленського Петро Дудка.

 

Він є рідним братом так званого «севастопольського диверсанта» Володимира Дудки. З відповідним листом родич в’язня Кремля звернувся особисто до президента Зеленського. 

 

«Прошу Вас, пане Президенте, взяти під свій особистий контроль не тільки питання визволення полонених ОРДЛО, а й питання визволення політичних бранців Кремля. Піднімати це питання на найвищому рівні, міжнародних майданчиках та включити до порядку денного «Кримської Платформи», –  йдеться в листі. –  Обговорити його на прийдешній зустрічі з президентом США та попросити підтримки в цьому президента та Конгресу США. Також  заручитися підтримкою лідерів провідних держав світу для вирішення цього питання».

   

      Володимир Дудка (ліворуч) з братом Петром. Севастополь, 2013 рік.    

 

Автор листа нагадує, що вже минає друга річниця визволення 24–х українських моряків з полону і обміну декількох політв’язнів. Тоді президентом України Зеленським була дана «обіцянка з великої трибуни про обмін всіх на всіх».

 

«Ця обіцянка вселила в нас, родичів бранців Кремля, велику надію, що ми скоро побачимо і обіймемо своїх рідних, –  пише Петро Дудка. –  Ми сподівалися, що Ви своєї обіцянки дотримаєтесь. Але…»

 

Автор звернення додає, що він та інші родичі засуджених у РФ українців не знають, що робиться на рівні держави для їхнього звільнення.

 

«На мої  попередні звернення та звернення інших родичів політв’язнів Кремля до Вас особисто, СБУ, МЗС України та Офісу Президента з цього приводу ми жодних конкретних відповідей не отримали».

 

Питання звільнення політв’язнів, які перебувають у тюрмах РФ та Криму, дійсно з якихось причин «зависло» і не рухається, зникло воно й з інформаційного поля на рівні держави, а також на міжнародному рівні.

  

«Цей мій лист до Вас – остання крапля надії побачити брата живим, – пише Петро Дудка. – Здоров’я  наших рідних  у в’язницях  РФ стає дедалі гіршим».

 

Нагадаємо, Володимира Дудку, капітана 2– го рангу запасу ВМС України, було затримано 9 листопада 2016 року в Севастополі та обвинувачено в справі так званих «севаcтопольських диверсантів». Незаконно засуджений судом РФ на 14 років позбавлення волі. Вину не визнав.

 

Володимир Дудка відбуває покарання в колонії суворого режиму №11 м. Ставрополь РФ, тобто перебуває за гратами п’ятий рік за надуманим обвинуваченням. 30 вересня йому виповниться 57 років, попереду в нього – ще 9 років ув’язнення.

 

Рік тому, у День Незалежності України, родичі бранців Кремля зверталися до Німеччини з проханням посприяти звільненню їхніх рідних