Україна побудує великий флот до 2035 року – Зеленський

12:04, 19.08.2021
Україна побудує великий флот до 2035 року – Зеленський

Командувач ВМС Неїжпапа розповідає президенту Зеленському на острові Зміїний про перспективи українського флоту. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна повинна побудувати потужний великий флот до 2035 року.

 

На його думку, перші результати роботи в цьому напрямку громадяни побачать вже 24 серпня 2021 року.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський сказав у інтерв'ю кримським журналістам, записаному на острові Зміїний і опублікованому лише зараз виданням «Українська правда».

 

За його словами, «питання Криму - це також питання розблокування Чорноморського та Азовського узбережжя».

 

«Ми над цим працюємо. Є завдання до 2035-го року побудувати великий флот. Це достатньо довго, але результати першого етапу наочно ми з вами зможемо побачити вже 24 серпня цього року. Наше завдання – побудувати професійний потужний флот, здатний давати відсіч будь-кому.

 

Ми – мирна держава, але маємо бути готові до будь-яких кроків. Ми готуємося до розблокування чорноморського регіону. Саме таке завдання давалося мною особисто і було підтримано нашою армією», - сказав глава держави.

 

                         Володимир Зеленський під час інтерв'ю на острові Зміїний (Фото УП). 

 

Він зазначив, що водночас влада працює над створенням інфраструктури для повноцінного суднобудування:

 

«Паралельно ми будуємо в Україні інфраструктуру, щоб підхопити цей процес. Будуть і корвети, будуть і військові катери, будуть малі підводні човни – все це обов’язково буде. Те ж стосується і військових баз, будівництво першої вже скоро розпочнеться в Бердянську».

 

Верховний Головнокомандувач додав, що в цьому масштабному проєкті влада розраховує на підтримку з боку Європейського Союзу, Великобританії та США.

 

Адже Україна не може чекати 20 років, поки в країні з'явиться інфраструктура для повноцінного суднобудування, тому влада почне будувати флот - в тому числі і в інших державах.

 

«Ми вже отримали повну підтримку від Великобританії. Питання посилення ВМС України є частиною нашої скорої зустрічі з президентом США і також частиною порядку денного Кримської платформи та наших бесід з іншими державами. Ми відчуваємо, як Росія намагається тиснути на інші країни з приводу допомоги Україні, навіть щоб вони не брали участь у Кримській платформі», - підкреслив Зеленський.

 

Він також звернув увагу на питання супроводження країнами НАТО українських кораблів.

 

І зазначив, що кожного року "збільшуємо і наші навчання, і присутність кораблів країн НАТО у наших водах".

 

За його словами, це не тільки питання Sea Breeze, адже відтепер це постійна співпраця Міністерств оборони України та США і з європейськими державами. Також є реальні домовленості в цьому напрямку і з Туреччиною, і з Великобританією.