Смерть чи жертвоприношення: чому загинув мер Кривого Рогу, де зійшлися інтереси трьох олігархів

17.08.2021

У недiлю, 15 серпня, в післяобідню пору в заміському будинку в селі Вільне Дніпропетровської області знайшли в калюжі крові з простреленою головою мера Кривого Рогу Костянтина Павлова.

 

Смерть очільника індустріального міста, яке є батьківщиною нинішнього президента, викликає багато питань.


Слідчі наразі розглядають три версії загибелі Павлова.

 

«Кількість варіантів обмежена: це або вбивство, або самогубство, або необережне поводження зі зброєю. Так буває», — заявив у неділю директор із комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко. При цьому він заперечує, що може бути ще якийсь варіант загибелі Павлова.


Поки слідство не виділяє якусь одну з трьох версій. Причину смерті повинна встановити судово-медична експертиза. На місці події виявлено зброю і стріляну гільзу. Для результатів балістичної експертизи може знадобитися більше часу.


Уранці 16 серпня в поліції пролунала ще одна версія загибелі мера: його могли довести до самогубства. Про це сказав на брифінгу заступник начальника поліції в Дніпропетровській області Олег Сліпчук. Уже зроблено детальний огляд місця події та аналіз камер відеоспостереження, повідомив голова ГУ Нацполіціі в Дніпропетровській області Анатолій Щадило.


«Інших людей ми на відео не бачимо, сьогодні проводиться детальний аналіз», — сказав він.

 

Велося відеоспостереження як прилеглої території, так і внутрішньої. Слідчі працюють із дружиною покійного, яка перебувала на морі на момент смерті чоловiка. Як стало відомо, Павлов помер iще в недiлю вранцi. Загиблий Костянтин Павлов у грудні 2020-го переміг на виборах мера Кривого Рогу.

 

Він був кандидатом від ОПЗЖ, а його головний суперник, який посів друге місце, — представник президентської партії «Слуга народу» Дмитро Шевчик.


Не варто забувати, що в Кривому Розі є три гірничо-збагачувальні комбінати, що входять до групи «Метінвесту», співвласниками якої є олігархи Рінат Ахметов i Вадим Новинський.

 

Вони також володіють у місті заводом iз виробництва оцинковки, а на двох з іншим олігархом Ігорем Коломойським Ахметов має ще залізорудний комбінат.

 

До Костянтина Павлова десятиліття місто перебувало під політичним контролем сім’ї Вілкулів — мера Кривого Рогу Юрія Вілкула, якому вже 71 рік, та його сина, колишнього «регіонала» Олександра.