У День скорботи закликають вшанувати пам'ять героїв війни на сході України, фото

11:01, 22.06.2021
У День скорботи закликають вшанувати пам'ять героїв війни на сході України, фото

Церемонія за участі президента Зеленського у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни відзначають в Україні у вівторок, 22 червня. Цього дня вшановується пам’ять усіх, чиє життя покалічила і зруйнувала та страшна війна.

 

Як передає Україна молода, президент Володимир Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата у Києві.

 

Церемонія відбулася в Меморіалі Вічної Слави, де поховані воїни, котрі захищали Україну в роки Другої світової війни.

 

«Сьогодні, 22 червня, – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. 80-ті роковини початку найбільш кривавого періоду Другої світової. Ця трагедія торкнулася майже кожної української родини. Мільйони українців пішли на війну, щоб захистити світ від нацистської навали. Сьогодні ми згадуємо їхній подвиг і дякуємо кожному з них за життя та можливість будувати нову Україну, в якій не буде місця війнам», – зазначив Зеленський.

 

 

Водночас, МЗС України закликає у День пам'яті жертв Другої світової війни вшанувати і пам'ять героїв і теперішньої війни на сході України.

 

Як повідомляє Україна молода, із таким закликом виступив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін у соцмережах.

 

За його словами, Друга світова війна обірвала життя мільйонів українців і зруйнувала мільйони сімей та доль наших співвітчизників.

 

«Ми вигнали ворога. Але мине стільки років, і на нашій землі знову гинуть українці. Гинуть від держави-агресора, яка чхала на всі принципи та державні кордони і цинічно увірвалася в наш дім. Виженемо і цього ворога. Адже сьогодні ми всі гостро усвідомлюємо ціну свободи. Вшануємо пам'ять Героїв і теперішньої війни на сході України. Вічна пам'ять!», - написав Євгеній Єнін.

 

Тоді як голова Верховної Ради Дмитро Разумков з нагоди Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні наголосив, що українці під час Другої світової війни і зараз, у війні на сході держави, продемонстрували силу духу і готовність боронити свої землі.

 

«Наймасштабніша війна століття стала великою трагедією та надзвичайним випробуванням для українського народу, який зробив великий внесок в перемогу над нацизмом у Європі», - підкреслив спікер.

 

Як повідомляла "УМ", канцлерка ФРН Ангела Меркель заявила про постійну відповідальність за злочини нацистської Німеччини з нагоди 80-річчя вторгнення вермахту в СРСР. Але й нагадала і про небезпеку сучасної агресивної політики, яку на континенті провадить Росія проти України.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

 

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.

 

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

 

Німецько-радянська війна показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України - Голокост, розстріли мирного населення, створення таборів смерті, спалення сіл. Не менш жорстокими були злочини і комуністичного режиму: розстріли політичних в'язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу, депортація кримських татар, примусове виселення автохтонних українців з їх етнічних земель.