Монумент слави у Львові: демонтаж добігає кінця, фото

14:44, 20.06.2021
Монумент слави у Львові: демонтаж добігає кінця, фото

Робітникам із залишилося демонтувати останню шести частин монументу слави у Львові. (Фото з сайту day.kyiv.ua)

Фахівці завершують демонтаж барельєфів, які були на стіні, що входила в комплекс радянського меморіалу монумента бойової слави радянських збройних сил у Львові на Стрийській.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на місцеві ЗМІ.

 

Робітникам із залишилося демонтувати останню шести частин, передає «День».  Зняті барельєфи передадуть до меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору».

 

 

Зауважимо, що ліквідація радянського комплексу розпочалася ще в березні  2019 року. Сам процес був доволі складним через специфічне кріплення барельєфів і роботу на висоті.

 

Спочатку зняли горельєфи, розміщені на 30-метровій стелі, яка перебувала в аварійному стані. Потім з третьої спроби знесли і саму стелу.

 

 

Меморіал «Монумент бойової слави Радянських Збройних сил» відкрили у 1970 році. Ансамбль меморіалу складався з 30-метрової стели, бетонної композиції з фігурами воїнів та алегоричних фігур радянського воїна і «Батьківщини-матері».

 

За задумом, пам'ятник мав розкривати історію Радянської армії в шести багатофігурних горельєфах: “Народження Червоної армії”, “Громадянська війна”, “Визволення Західної України”, “Рік 1941-й”, “Велика Вітчизняна війна” і “Перемога”.

 

Тепер Галицька районна адміністрація Львова повинна оголосити про проведення архітектурного конкурсу. Метою його буде створити новий пам’ятний комплекс і громадський простір. Також наразі невідомо, що буде із скульптурами “Батьківщини-матері” і радянського солдата з мечем.

 

Раніше монумент неодноразово обливали червоною фарбою, оскільки у патріотів він асоціюється з російськими окупантами.