В МЗС відреагували на вимоги посла Ізраїлю скасувати найменування стадіону в Тернополі на честь Шухевича

12:36, 10.03.2021
В МЗС відреагували на вимоги посла Ізраїлю скасувати найменування стадіону в Тернополі на честь Шухевича

"Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича"

В МЗС України наголошують, що дипломати повинні працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між українським та ізраїльським народами, а не навпаки.

 

Як інформує УМ, про це написав речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

 

Так представник українського зовнішньополітичного відомства відреагував на слова посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона, який засудив рішення Тернопільської міської ради присвоїти місцевому стадіону ім'я Героя України, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

 

"Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки", - написав він.

 

Нагадаємо, посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон обурився, що "Тернопільсьому міському стадіону" присвоїли ім'я Романа Шухевича. Посадовець наголосив, що вимагає негайного скасувати це рішення.

 

Ліон заявив, що засуджує таке рішення Тернопільської міської ради.

 

"Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім'я сумнозвісного Гауптмана #SS Schutzmannschaft 201 Романа Шухевича і вимагаємо негайного скасування цього рішення", - написав Ліон.

 

Цей допис також ретвітнуло Посольство Ізраїлю в Україні.

 

Тернопільська міська рада 5 березня оголосила, що "Тернопільський міський стадіон" матиме ім'я Романа Шухевича. Ініціював це рішення мер міста Сергій Надал. Він зауважив, що Роман Шухевич – це Герой України та головнокомандувач Української повстанської армії.

 

Надал також розповів: Шухевич був "добрим спортсменом та лідером у багатьох видах спорту".

 

Це вже не вперше Джоель Ліон робить скандальні заяви про українських героїв. Зокрема, посол назвав Степана Бандеру "спільником нацистів". Також Ліон та посол Польщі Бартош Ціхоцкі опублікували спільну заяву, що представники української влади "досі відзначають історичні події та їх постаті, які потрібно раз і назавжди засудити".

 

Додамо, міський стадіон Тернополя реконструювали у 2012 році. Зараз він розрахований на 15 тисяч глядачів. У 2020 році стадіон мав прийняти фінал Кубка України, але через карантин гру перенесли у Харків. Стадіон прийме фінал Кубка України у 2021 році.