Українських фахівців досі не допустили до проведення експертизи ікони з Луганська

16:16, 05.03.2021
Українських фахівців досі не допустили до проведення експертизи ікони з Луганська

Попередня експертиза Національного художнього музею відносить цю ікону до періоду початку XX ст.

На сьогодні консультації про допуск українських експертів до ікони, що була подарована співпрезидентом Боснії і Герцеговини від сербської громади Мілорадом Додіком міністру закордонних справ Російської Федерації Сергію Лаврову, продовжуються.

 

Як інформує УМ, про повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, передає УНН.

 

“МКІП направило лист до Міністерства закордонних справ України з проханням звернутися до боснійсько-герцеговинської сторони щодо надання українським експертам на території Боснії і Герцеговини всебічного сприяння та доступу до зазначеної ікони для проведення її атрибуції, а також підтвердило готовність відрядити українських фахівців для проведення дослідження ікони. Наразі МЗС проводить консультації з боснійсько-герцеговинською стороною щодо окресленої можливості”, — повідомили у МКІП.

 

У міністерстві зазначили, що, відповідно до статті 54 Конституції України, Держава вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами.

 

Згідно зі статтями 3 і 4 Закону України “Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей” незаконно вивезені культурні цінності України, що перебувають за межами її території, є культурними цінностями України і підлягають поверненню в Україну.

 

Зазначимо, що МКІП ще наприкінці січня повідомив, що готовий направити фахівців для проведення експертизи ікони, подарованої російському міністру Сергію Лаврову в Боснії і Герцеговині.

 

Також у відомстві заявили, що попередня експертиза Національного художнього музею відносить цю ікону до періоду початку XX ст.

 

Як повідомляла УМ,  глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону.

 

Експрезидент Боснії і Герцеговини Додік назвав ікону з Луганська власністю своєї родини.

 

Золота ікона оцінюється в 12,5 млн євро і зберігалася в банку Banke Srpske, який збанкрутував.