Архів національної пам’яті став кандидатом у члени Платформи європейської пам’яті та сумління

20:00, 27.01.2021
Архів національної пам’яті став кандидатом у члени Платформи європейської пам’яті та сумління

Директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті став кандидатом у члени Платформи європейської пам’яті та сумління. Цей крок передує повноправному членству у престижній міжнародній організації

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Архів національної пам’яті у Facebook.

 

Зокрема, 25 січня 2020 року відбулася щорічна зустріч Платформи європейської пам’яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience) у форматі онлайн.

 

Участь у зустрічі взяли представники понад 60 державних та приватних інституцій з 20 країни Європи. Їх діяльність сконцентрована на збереженні, вивченні та поширенні інформації про тоталітарні режими, що діяли на європейській території у ХХ столітті – зокрема, нацистський та комуністичний.

 

Під час події були заслухані виступи установ, які прагнуть стати новими учасниками Платформи. Одним із кандидатів у члени Платформи став Архів національної пам’яті (повна назва – Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті).

 

«У 2014 році на прикладі України світ побачив як старанно Росія хоче зробити реванш Радянського союзу. А все через те, що мільйони українців на Майдані вкотре виступили проти диктатури, російського впливу і обрали європейські цінності, а не радянські. Весь цей час ми живемо під тиском посиленої інформаційної пропаганди щодо сучасного життя України та її історії», - зазначив під час виступу директор Архіву Ігор Кулик.

 

За його словами, Архів національної пам’яті може стати потужною відповіддю дезінформації, адже працюватиме виключно із документами та на основі документів. У цьому непростому, але дуже важливому шляху, ми вважаємо, що маємо об’єднатися із міжнародними партнерами та колегами з Європи.

 

По завершенню обговорень, учасники Платформи європейської пам’яті та сумління проголосували за надання Архіву національної пам’яті статусу кандидата на членство в організації.

 

Це дозволяє установі брати участь у всіх подіях та заходах Платформи, представити свою діяльність на міжнародному рівні та долучитися до європейської родини інституцій, які досліджують та засуджують діяльність комуністичного та нацистського тоталітарних режимів у ХХ столітті.

 

Голосування щодо остаточного прийняття Архіву національної пам’яті у члени Платформи європейської пам’яті та сумління відбудеться за рік.

 

Українські інституції, які вже є членами Платформи: Український інститут національної пам’яті, Національний музей Голодомору-геноциду, Центр досліджень визвольного руху, Фонд збереження історії Майдану, Меджліс кримськотатарського народу.