ФБР попередило про підготовку збройного повстання у США

22:07, 11.01.2021
ФБР попередило про підготовку збройного повстання у США

Після штурму Капітолію 6 січня екстремісти готуються до нових заварушень 17 січня.

Федеральне бюро розслідувань отримало інформацію про підготовку збройного повстання під час масових акцій протесту на території Сполучених Штатів Америки ще до президентської інавгурації Джо Байдена, яка запланована 20 січня.

 

Як передає Україна молода, одним з перших, посилаючись на власні джерела,  повідомив кореспондент телеканалу ABC News Аарон Катерскі у соцмережах.

 

Згодом копію документу ФБР про можливе повстання оприлюднило кілька американських ЗМІ.

 

За словами журналіста, ФБР володіє інформацією про озброєну групу, яка планує відправитися у Вашингтон 16 січня.

 

“Вони попередили, що у разі спроби Конгресу відсторонити Трампа шляхом застосування 25-ї поправки до Конституції, відбудеться величезне повстання”, – написав Катерські.

 

За  даними інших ЗМІ, ФБР вже попередило правоохоронні органи штатів та місцевих органів про загрози насильства з боку правих екстремістів під час серії протестів, запланованих у Вашингтоні та в столицях штатів.

 

Окрема група, за даними ФБР, навіть закликає "штурмувати" суди штатів, місцевих та федеральних урядів та адміністративні будівлі у випадку відсторонення президента Дональда Трампа від посади до Дня інавгурації.

 

Група також планує "штурмувати" урядові офіси в кожному штаті в день інавгурації обраного президента Джо Байдена, незалежно від того, чи сертифікували штати виборчі голоси за Байдена чи Трампа.

 

За інформацією Yahoo News, інформаційний звіт про ситуацію, підготовлений відділенням ФБР у Міннеаполісі, був виданий за тиждень до того, як натовп прихильників Трампа штурмував Капітолій. У ньому розглядаються занепокоєння щодо мітингів, які ультраправий рух "boogaloo" планує провести в містах по всій країні 17 січня.

 

Ці мітинги є частиною того, що члени насильницького ультраправого та лібертаріанського руху "boogaloo" сподіваються перетворити на загальнонаціональний "збройний марш" на Капітолійському пагорбі та у всіх 50 столицях штатів. Попри те, що не зовсім зрозуміло, скільки людей очікується на участь у протестах, події 17 січня, як видається, є наступним серйозним кроком екстремістських угруповань після заворушень 6 січня.

 

Протягом останніх двох років термін "boogaloo" перетворився з жарту в Інтернеті, що стосується другої громадянської війни в США, до екстремістського заклику, пов'язаного зі зростаючою кількістю насильницьких інцидентів та теорій змов.

 

Хоча цей термін також був привласнений деякими групами білого супрематичного руху, він найтісніше пов'язаний з розрізненою мережею антиурядових екстремістів та воєнізованих груп, об'єднаних гарячою опозицією до контролю над зброєю та бажанням здійснити насильницьке повалення того, що вони вважають тиранічним урядом.

 

Як повідомляла «УМ», соцмережа Twitter назавжди заблокувала аккаунт 45-го президента США Дональда Трампа @RealDonaldTrump "через ризик подальшого підбурювання до насильства", як це було у випадку зі штурмом Капітолію у Вашингтоні. 

 

Спільне засідання двох палат парламенту США підтвердило обрання Джо Байдена 46-м президентом США. Процедура відбулася після дебатів щодо кількох штатів, щодо підрахунку голосів у яких були заперечення від окремих членів Конгресу. По кожному з цих штатів ті, хто заперечував поразку Трампа, лишилися у абсолютній меншості.

 

20 січня відбудеться інавгурація нового президента США. Джо Байден назвав дії Дональда Трампа під час штурму Капітолію його прихильниками "ганьбою для країни".