Пенс розглядає можливість оголошення імпічменту «непередбачуваному» Трампу

09:44, 10.01.2021
Пенс розглядає можливість оголошення імпічменту «непередбачуваному» Трампу

Майкл Пенс може посунути Дональда Трампа за лічені дні до інавгурації Джо Байдена.

Чинний віце-президент США Майкл Пенс вважає за можливе використання 25-ї поправки до Конституції Штатів, яка передбачає автоматичну передачу влади віце-президентові у разі, якщо поведінка Дональда Трампа стане «непередбачуваною».

 

Як передає Україна молода, про це повідомив телеканал CNN з посиланням на представників команди Пенса.

 

Зазначається, що в оточенні Майкла Пенса сподіваються, що запускати процедуру імпічменту шляхом оголошення недієздатності чинного американського лідера не доведеться, оскільки це може спровокувати виникнення додаткових ризиків для безпеки країни.

 

Тим не менше віце-президент стверджує, що якщо поведінка Трампа на займаній посаді "стане ще менш передбачуваною", йому доведеться вдатися до поправки і прийняти на себе обов'язки глави держави.

 

 

Співрозмовник видання також розповів – не виключено, що подібний розвиток подій можна очікувати найближчими днями. Мовляв, Трамп може вчинити якісь необдумані дії, що можуть створити небезпеку для нації.

 

Зауважимо, що згідно з 25-ю поправкою віце-президент займає посаду глави держави в разі дострокового припинення повноважень президента, його недієздатності. Ця поправка жодного разу не застосовувалася з моменту її прийняття в 1967 році.

 

Раніше телеканал CNBC з посиланням на свої джерела повідомляв, що держсекретар США Майк Помпео і міністр фінансів країни Стівен Мнучін обговорювали можливість застосування 25-ї поправки щодо Трампа.

 

Прогнозувалося, що Трампу можуть оголосити імпічмент вже після інавгурації його наступника Джо Байдена. Процедурою буде займатися лідер демократів Чак Шумер, оскільки Демократична партія отримала контроль над Сенатом.

 

Як повідомляла «УМ», соцмережа Twitter назавжди заблокувала аккаунт 45-го президента США Дональда Трампа @RealDonaldTrump "через ризик подальшого підбурювання до насильства", як це було у випадку зі штурмом Капітолію у Вашингтоні. 

 

Спільне засідання двох палат парламенту США підтвердило обрання Джо Байдена 46-м президентом США. Процедура відбулася після дебатів щодо кількох штатів, щодо підрахунку голосів у яких були заперечення від окремих членів Конгресу. По кожному з цих штатів ті, хто заперечував поразку Трампа, лишилися у абсолютній меншості.

 

20 січня відбудеться інавгурація нового президента США. Джо Байден назвав дії Дональда Трампа під час штурму Капітолію його прихильниками "ганьбою для країни".