Похоронок з Донбасу стало удесятеро менше – Зеленський

12:43, 06.12.2020
Похоронок з Донбасу стало удесятеро менше – Зеленський

На переконання Зеленського, українці хочуть чесного припинення війни на Донбасі. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський стверджує, що за 4 місяці в Україні стало у десять разів менше похорон через війну на Донбасі.

 

На його думку, це пов’язано із режимом припинення вогню.

 

Як повідомляє Україна молода, про це він сказав під час урочистостей з нагоди Дня Збройних сил України біля Маріїнського палацу в неділю, 6 грудня.

 

«Можливо це жорстка та нетипова фраза для статистичних даних, але скажу по простому. В наші Україні похорон стало менше майже у 10 разів, у 10 разів менше сліз матерів, дітей, дружин, чоловіків, рідних, бойових побратимів. Я хочу подякувати за це нашим військовим. Поки в соціальних мережах точаться диванні війни «видатних вийськових стратегів», ви знаходитесь не на віртуальній, а на реальній передовій, поки хтось роздає поради, сидячи у коментарях, ви сидите у бліндажі та в окопах, і саме завдяки вашій витримці, стійкості, мудрості, тиші на Сході, що просто оголошена, не лише прописана у дипломатичних документах, а тримається понад 4 місця. Дякую, що не піддаєтесь на провокації, що розумієте, чому це так важливо», - сказав Зеленський.

 

Глава держави нагадав про те, що у неділю минає 133 день, як було оголошено про припинення вогню на Донбасі, за цей час кількість обстрілів знизилася в п'ять разів: «У цей же період минулого року в середньому кожні 72 години гинув один наш військовий. Зараз є "тиша", є місяць без убитих і поранених» (насправді - 24 листопада від кулі ворожого снайпера помер у лікарні захисник України В'ячеслав Мінкін, ще одного воїна російський снайпер поранив днями під Луганським - Ред.). 

 

Зеленський оголосив хвилину мовчання за загиблими, під час якої барабанщик оркестру роти Почесної варти відбив 21 удар.

 

 

Президент переконаний, кожен з нас може жити своїм звичним життям, реалізовувати мрії та планувати майбутнє виключно завдяки тим чоловікам і жінкам, які захищають нашу державу у Збройних силах.

 

На його переконання, українці хочуть чесного припинення війни на Донбасі, але не мають ілюзії, що після цього можна буде розслабитись і не дбати про оборону.

 

«Українці – мирний народ. Ми справді хочемо чесного припинення війни на Донбасі, повернення всіх наших тимчасово окупованих територій і людей. Але не маємо ілюзії, що після цього можна буде розслабитись і не дбати про оборону. Не маємо також жодних ілюзій щодо справжніх намірів країни-агресора», - зазначив глава держави.

 

Зеленський також згадав у цей день про військових кореспондентів і волонтерів: «Бо їхнє таке щире захоплення армією й таку повагу до бійців, як у них, мало в кого ще можна зустріти. А що особливо цінне, то це емоційна підтримка ними воїнів на фронті та після повернення».

 

За його словами, День Збройних сил – це час сказати не тільки про те, що було, і про нашу вдячність воїнам, які врятували Україну від агресії Росії, а й про перспективу:

 

«Світ змінюється. Іншим скоро буде й те, як людство воює. Отже, маємо приділяти ще більше, набагато більше уваги розвитку наших Збройних сил, всієї системи оборони держави й, відповідно, ставленню суспільства до цього завдання. Маємо вкладати в це суттєві кошти. Хоча не тільки в нас, а всюди у світі люди ще не звикли до думки, що поле бою вже в наступному десятилітті кардинально відрізнятиметься від того, яке ми бачили раніше».

 

Зеленський переконаний, що штучний інтелект, роботизація, безпілотники, нові форми та методи агресивного впливу на країни та інформаційної боротьби – все це робить загрози в майбутньому ще більш серйозними та потребує від нас ще активнішої модернізації.

 

Президент подякував військовим за службу та за те, що дарують нам вільне життя.

 

Нагадаємо, сьогодні в Україні відзначають День Збройних сил України. Саме 6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закони «Про оборону України» та «Про Збройні Сили України».

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський обіцяє, що фінансування української армії у майбутньому не скоротиться ні на гривню, попри складні часи.

 

Попередній президент Петро Порошенко розкритикував ставлення нинішньої влади до українського війська.  

 

Офіційний Київ має амбіції отримати План дій щодо членства в НАТО вже в наступному, 2021 році.