Україна планує отримати План дій щодо членства в НАТО у 2021 році

21:04, 05.12.2020
Україна планує отримати План дій щодо членства в НАТО у 2021 році

Андрій Таран під час зустрічі з послами та військовими аташе держав-членів Альянсу. (Фото Міноборони)

Офіційний Київ має амбіції отримати План дій щодо членства в НАТО вже в наступному, 2021 році. При цьому, Україна готова збільшити національні внески в операції під проводом НАТО і направити до роботи у структурах Альянсу додатковий персонал.

 

Як передає Україна молода, про це заявив міністр оборони Андрій Таран в інтерв'ю "Урядовому кур'єру".

 

«Ми готові збільшити національні внески в операції під проводом НАТО, направити до роботи у структурах Альянсу додатковий військовий та цивільний персонал, розпочати виконання практичних заходів з налагодження обміну інформацією в режимі реального часу, застосовуючи автоматизовані системи. Усе це має зробити нас сильнішими і значно наблизити до стратегічної мети — повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору», - наголосив керманич Міноборони.

 

Пан Таран додав: «І в цьому контексті ми чітко окреслюємо свої амбіції отримати План дій щодо членства в НАТО і сподіваємося на всебічну політичну підтримку союзників з НАТО щодо ухвалення такого рішення на наступному саміті Альянсу 2021 року».

 

Міністр оборони зазначив, що наголосив на цьому під час зустрічі цього тижня з послами та військовими аташе держав-членів Альянсу, акредитованими в Україні.

 

До речі, на цій зустрічі пан Таран заявив: «Поінформуйте, будь ласка, свої столиці, що ми сподіватимемось на вашу всебічну політико-військову підтримку щодо прийняття такого рішення на наступному Саміті НАТО у 2021 році. Це стане практичним кроком та демонстрацією відданості рішенням Бухарестського саміту 2008 року».

 

Міністр оборони України, звертаючись до послів та військових аташе держав-членів НАТО, а також представників офісу НАТО в Україні також додав:

 

«Ми віримо, що для НАТО було б правильним рішення про членство в Альянсі України та Грузії. Наші країни мають багато спільного. Це пострадянські республіки, це країни, котрі зазнали агресії з боку Росії. З нашої точки зору, потенційне членство в НАТО України та Грузії матиме суттєвий вплив на євроатлантичну безпеку та стабільність, зокрема, у Чорноморському регіоні».

 

Зауважимо, що у провладній фракції «Слуга народу» вважають, що Україна має шанси отримати План дій щодо членства в НАТО у найближчі декілька років, якщо здійснить необхідні для цього реформи.

 

Як повідомляла "УМ", низка міністрів закордонних справ на засіданні НАТО висловили принципову підтримку в питанні надання Україні членства в Альянсі.