Прокуратура Білорусі попередила священників за критику влади про демонтаж меморіалу вбитому Бондаренку

17:56, 20.11.2020
Прокуратура Білорусі попередила священників за критику влади про демонтаж меморіалу вбитому Бондаренку

Генпрокуратура Білорусі винесла офіційні попередження про неприпустимість порушення закону двом представникам найбільших релігійних конфесій – через їхні критичні висловлювання про демонтаж представниками влади народного меморіалу вбитому в Мінську Романові Бондаренку.

 

Як інформує УМ, попередження винесені єпископу Мінсько-Могилівської архиєпархії Римо-Католицької Церкви Юрію Кособуцькому та речнику Білоруської Православної Церкви (екзархат РПЦ) Сергію Лепіну.

 

Прокуратура відреагувала на їхні висловлювання після критики Олександра Лукашенка на адресу священнослужителів, інформує Радіо Свобода.

 

Після того, як 15 листопада співробітники правоохоронних органів зруйнували народний меморіал на місці затримання Бондаренка, Кособуцький і Лепін висловили в соцмережах обурення цим.

 

Католицький єпископ назвав руйнування меморіалу «спробою знищити все те благородне, чисте, світле, що є в наших людях», а речник БПЦ назвав дії співробітників правоохоронних органів «знущанням із портретів убієнного, квітів у його пам’ять, сатанинським нехтуванням лампад і іконок».

 

Лукашенко назвав ці заяви знущальними і доручив генпрокурору розібратися з ними. Він також сказав, що «народні меморіали» в містах Білорусі створюють спеціально, щоб розпалити громадянську війну.

 

У повідомленні Генпрокуратури йдеться, що заяви священників «свідомо підвищують рівень напруженості в суспільстві, розпалюють ненависть до представників органів державної влади», «спонукають громадян до агресії».

 

«Права на виконання державних функцій, надання правової оцінки правомірності дій посадових осіб і громадян делеговано уповноваженим державним органам... подібні повноваження релігійним організаціям не надані», – йдеться в заяві.

 

Як повідомляла УМ, жителя Мінська Романа Бондаренка жорстоко побили увечері 11 листопада і він помер в лікарні на наступний день. З'являється все більше свідчень того, що нападники могли бути пов’язані з правоохоронними органами.

 

Загибель Бондаренка викликала масове обурення, 15 листопада в Мінську влада розігнала акцію протесту під гаслом «Я виходжу»

 

15 листопада 2020 року люди також створили ланцюг навколо народного меморіалу Романові Бондаренку у Мінську. Потім силивики «зачистили» двір, де розташований меморіал.

 

19 листопада у Білорусі прощаються із вбитим активістом Романом Бондаренком.