У Білорусі прощаються із вбитим активістом Бондаренком

13:36, 20.11.2020
У Білорусі прощаються із вбитим активістом Бондаренком

Поховають Бондаренка на Північному кладовищі Мінська.

Тисячі людей прийшли провести в останню дорогу вбитого білоруського активіста Романа Бондаренка. Чоловіка викрали 12 листопада у Мінську та жорстоко побили люди у масках.

 

Прощання з загиблим активістом провели у церкві Воскресіння Христового на півночі Мінська. Фото та відео звідти публікують білоруські телеграм-канали.

 

Поховають Бондаренка на Північному кладовищі Мінська.

 

Прощання з Романом Бондаренком у Мінську 20 листопада: фото, відео

 

Попрощатися із 31-річним активістом до церкви прийшли тисячі людей. Вони зайняли увесь простір перед храмом. 

 

 

Коли до катафалка винесли труну із Бондаренком, люди підіймали вгору квіти і кричали: "Живе Білорусь!", "Рома, ти герой!" та останні слова Бондаренка – "Я виходжу".

 

Під час прощання з Бондаренком у небі біля церкви люди помітили рідкісне атмосферне оптичне явище гало.

 

 
Окрім того, люди кричать: "Не забудемо, не пробачимо!".

 

Нагадаємо, Романа Бондаренка жорстоко побили невідомі люди в масках і викрали на мікроавтобусі з мінського дворика, який у народі назвали "площа Змін".

 

"Я виходжу", – це останні слова, опубліковані Бондаренком у дворовому чаті ввечері 11 листопада. У цей день Роман вийшов у двір свого будинку, де силовики знімали з парканів біло-червоно-білі стрічечки, і запитав у них про те, чому вони це роблять. Тоді невідомі накинулися на чоловіка і почали його бити. Згодом постраждалого заштовхали у мікроавтобус та кудись повезли.

 

Про подальшу долю Бондаренка його рідні дізналися у місцевому відділку поліції. Там заявили, що чоловік був у них, але потім його відправили до лікарні.
12 листопада стало відомо, що Бондаренко помер у лікарні. Медики діагностували у нього набряк мозку, численні черепно-мозкові травми, гематоми на синці.
За офіційною версією білоруського слідства, чоловік був нетверезим.

 

Міліція жорстоко розігнала акцію протесту під гаслом «Я виходжу» у різних містах Білорусі та затримала більше 700 учасників в неділю, 15 листопада.


Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що країна ніколи не пробачить вбивства Бондаренка.

 

Своєю чергою, Євросоюз висловив обурення через смерть чоловіка.