«Я виходжу»: у Білорусі розігнали акцію пам'яті загиблого Романа Бондаренка і затримали 700 учасників

18:44, 15.11.2020
«Я виходжу»: у Білорусі розігнали акцію пам'яті загиблого Романа Бондаренка і затримали 700 учасників

Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка на Площі Змін» у Мінську.

Міліція жорстоко розігнала акцію протесту під гаслом «Я виходжу» у різних містах Білорусі та затримала більше 700 учасників в неділю, 15 листопада.

 

Силовики застосовували світлошумові гранати і сльозогінний газ для розгону масових скупчень та не шкодували кийків для людей, які протестували через вбивство міліцією 31-річного активіста Романа Бондаренка у Мінську.

 

Слова «Я виходжу», надіслані друзям у месенджері, були останніми, надісланими Романом Бондаренком перед смертю. Саме тому ці слова стали гаслом нової акції протесту.

 

Як інформує Україна молода, про затримання 714 учасників акцій протесту у Мінську,  Гомелі, Гродні, Могилеві і Бресті повідомляє правозахисна організація «Весна» у неділю ввечері.

 

У столиці Мінську силовики ще до початку акції протесту під гаслом «Я виходжу» почали затримувати її учасників.

 

 

Силовики також розігнали на так званій «площі Змін» у Мінську народний меморіал Романові Бондаренку, куди люди масово приносили квіти і лампадки. Саме тут був жорстоко побитий хлопець за біло-червоний прапор ще 11 листопада, після чого міліція привезла Бондаренка до лікарні, де Роман уже не вийшов зі стану коми: його смерть лікарі констатували ввечері 12 листопада.

 

Силовики розбивали принесені людьми лампадки та зривали червоно-білі прапори. Увесь вільний простір на вулиці Червякова був зайнятий силовиками та їх транспортом.

 

Урешті всіх протестувальників розігнали з подвір'я, залишилися тільки силовики, що прибрали намети, плакати та квіти. Зачистка «площі Змін» тривала 9 хвилин. 

 

Як повідомляла "УМ", днями лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська пообіцяла амністію силовикам за захоплення самопроголошеного президента Олександра Лукашенка і членів його терористичного угрупування. Вона також заявила про створення народного трибуналу, який збиратиме  докази злочинів режиму Лукашенка.

 

Протести в Білорусі розпочалися 9 серпня, одразу після президентських виборів. Учасники протестів вважають вибори сфальсифікованими, Центральна виборча комісія оголосила переможцем Олександра Лукашенка, який керував Білоруссю з 1994 року.