Рада відклала розгляд законопроєктів про Конституційний Суд через Дубінського

13:34, 05.11.2020
Рада відклала розгляд законопроєктів про Конституційний Суд через Дубінського

Дубінський вніс на розгляд альтернативний документ.

Верховна Рада не розглядатиме цього пленарного тижня законопроєкт щодо відновлення електронного декларування, яке скасував КСУ. Причина – нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський вніс на розгляд альтернативний документ.

 

Як під час засідання 5 листопада зауважив спікер Ради Дмитро Разумков, в понеділок, 2 листопада, майже всі депутатські фракції та групи досягли єдиної позиції щодо його проєкту закону про відновлення е-декларування (один із авторів документу – Дмитро Размуков – ред). За його словами, підписалися під цим законопроєктом 126 народних обранців, писала УМ.

 

"Але з незрозумілих для мене причин напередодні, 4 листопада, один із наших колег Олександр Дубінський вніс альтернативний проєкт закону під №4304-1. Сталося це після того, як нардепи розглянули попередній документ на комітеті та досягли єдиної позиції винести його на розгляд у залі Ради 5 числа", - зауважив очільник парламенту.

 

Окрім цього, додав Разумков, профільний комітет розглянув його законопроєкт про відновлення е-декларування і запропонував Раді взяти за основу та в цілому.

 

"Я не буду коментувати цю дію. Але ви знаєте, що Верховна Рада не порушує закон. Ми сьогодні не можемо розглянути цей закон, тому ще немає висновку комітету", – зазначив спікер.

 

Далі він запропонував депутатам скоротити терміни та розглянути цей законопроєкт наступного пленарного тижня – з 17 по 20 листопада. За словами голови ВР, розглянути його законопроєкт мають із іншим пакетом документів, "що є важливими задля врегулювання кризи". Опісля депутати проголосували за скорочення термінів.

 

 

Законопроєкт Разумкова спрямованим на усунення стану правової невизначеності, що виник через рішення Конституційного Суду.

 

Законопроєкт передбачає відновлення низки пунктів закону "Про запобігання корупції", а також Кримінального кодексу України.

 

Ухвалення цього законопроєкту як закону забезпечить виконання рішення Конституційного Суду України, врегулює роботу Національного агентства із запобігання корупції, створить належні умови для законодавчого забезпечення дотримання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері запобігання корупції.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ. 

 

Тоді як Тупицький хоче зустрітися з президентом, щоб врегулювати конституційну кризу.