Коли влада не хоче боротись із корупцією: у ЄС обіцяють призупинити «безвіз» для України

30.10.2020
Коли влада не хоче боротись із корупцією: у ЄС обіцяють призупинити «безвіз» для України

Офіційний Брюссель посилає чіткий сигнал Києву про те, що Євросоюз не терпітиме ганебні витівки української влади (при цьому всіх її гілок: не лише виконавчої, а й законодавчої та судової). Тож «на кону» вже унадцяте(!) безвізовий режим для України. 
 
Єврочиновників украй обурили (дипломатичною мовою — стурбували) останні рішення Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів і вони можуть стати підставою для тимчасового призупинення «безвізу».
 
Принаймні про це йдеться у листі посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, текст якого потрапив до ЗМІ.
 
«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — йдеться у листі.
 
Тим більше що Київ дав привід для запуску механізму призупинення дії «безвізу»: в Брюсселі однозначно під цим розуміють «відхід третьої держави від критеріїв, унаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим».
 
Не випадково в Єврокомісії вкотре звернули увагу на те, що «питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні, а незалежні антикорупційні органи є квінтесенцією успішної, правової, демократичної, інвестиційно привабливої України».
 
Не дивно, що через скандальне рішення КСУ президент Зеленський терміново скликав засідання РНБО у четвер. Адже керівництво держави мало визначити, «як реагувати на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни». 
 
«Нищівні удари, які завдають досягненням країни у сфері боротьби та ефективної протидії корупції в Україні, не можуть залишатися поза увагою. Необхідна негайна та жорстка оцінка рішенням окремих суб’єктів, дії яких стають дедалі суспільно небезпечнішими», — лаконічно відреагував глава держави на виклики від судової влади (КСУ), ухваленні за поданням нардепів від ОПЗЖ і групи «За майбутнє» — тобто представників влади законодавчої.
 
Раніше Зеленський обіцяв використати своє право на законодавчу ініціативу (тобто подати новий закон щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення), щоб відновити «сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил».