В Польщі замість відновлення замінили меморіальну плиту на могилі вояків УПА

09:55, 12.10.2020
В Польщі замість відновлення замінили меморіальну плиту на могилі вояків УПА

На могилі вояків УПА, що на горі Монастир неподалік Перемишля, замість знищеної в січні 2020 року меморіальної плити встановлено нову.

У Польщі на могилі вояків УПА, що на горі Монастир неподалік Перемишля, замість повністю знищеної в січні 2020 року меморіальної плити встановлено нову, з іншими написами.



Як повідомляє УМ,ймовірно, її встановлено за останніх кілька днів, пише Укрінформ.

 

На гранітній плиті тепер викарбовано напис польською та українською мовами: «Братська могила українців, які загинули в битві з радянським НКВС у монастирських лісах в ніч з 2 на 3 березня 1945 року».

 

В Польщі замінили меморіальну плиту на могилі вояків УПА

 

На попередній меморіальній плиті, яка була дещо більшою за розмірами, був напис «Вони полягли за вільну Україну» і вказано імена, прізвища та рік народження усіх 62-ох загиблих.

 

Як повідомив народний депутат Володимир В’ятрович, польська сторона просто підмінила надгробок без погодження з українською стороною.

 

“П’ять років тому у Польщі вандали зруйнували пам’ятник на могилі вояків УПА на горі Монастир. Це був один із 19 (!) актів плюндрувань українських місць пам’яті на польських теренах за 2014-2019 роки. Його особливість – цей пам’ятник захищено міждержавною угодою України та Польщі, тож він мав бути відновлений негайно. Але цього не сталося, бо нинішня польська влада не готова була відновити пам’ятник загиблим українським повстанцям. Попри обіцянки про перезавантаження відносин з Україною після зміни тут влади у 2019-му. Врешті щойно тепер напередодні візиту президента Дуди до нас на могилі з’явився пам’ятник. Але не відновлений, а новий, непогоджений з українською стороною. «Відновлювачі» загубили списки похованих повстанців, не спромоглися відтворити напис «поляглі за волю України».
І тепер цей брутальний крок, який є порушенням угоди між Україною та Польщею, представлятимуть як крок назустріч”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

 

Зауважимо, що саме 11 жовтня почався офіційний візит в Україну президента Польщі Анджея Дуди.

 

“Українська влада може вдати, що не помітила зневаги, і говорити про нормалізацію стосунків. Хоч мала б згадати про гідність і те, що справжні партнерські стосунки будуються лише на взаємній повазі”, – зазначив В’ятрович.

 

Зі свого боку співробітник УІНП Павло Подобєд нагадав, що Україна жадає відновлення одного зі знищених місць пам’яті в Польщі в обмін на проведення польською стороною нових пошукових робіт в Україні, тобто створення нових польських меморіальних об’єктів.

 

При цьому на сьогодні існує щонайменше 93 пам’ятники та пам’ятні знаки в Польщі, присвячені діячам і подіям, які пов’язані з історією України та українського народу і були встановлені (чи відновлені) після 1990 року. Аналогічних польських об’єктів в Україні – щонайменше 231. Далеко не всі з українських і польських пам’ятників легальні, але число польських нелегальних об’єктів в рази перевищує кількість українських.

 

“Якщо підміна написів на надгробку була здійснена з дозволу польської влади – виникає небезпечний прецедент. Скажімо, чи означає це, що українська сторона вправі вчиняти дзеркально, зокрема щодо польських військових поховань на Личаківському кладовищі? Чи ми знову будемо просити, щоб усі українські пам’ятники в Польщі не ліквідовували в обмін на згоду маркувати прикордонні області України новими польським мілітарними меморіалами?” – риторично запитує історик.

 

Нагадаємо, на горі Монастир поблизу села Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі, неподалік кордону з Україною, розташована могила 62 вояків УПА, два кам’яні хрести 1940-х років з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також пам’ятник.

 

Вандали розбили меморіальну плиту на могилі у 2015 році, а повністю знищили її в січні цього року.

 

 

Загалом упродовж 2014−2020 років на Півдні Польщі було знищено та осквернено вісім українських місць пам’яті. Відео та фото руйнувань цих пам'ятників часто першими публікували російські сайти та ресурси бойовиків на окупованих територіях України.

 

Відновлення знищеної меморіальної плити на горі Монастир було передумовою для згоди української сторони щодо проведення пошуково-ексгумаційних робіт у польських місцях пам’яті в Україні.

 

Як повідомляла УМ, президент Польщі Анджей Дуда прибув до України й одразу після прильоту вшанував пам'ять замордованих НКВС польських в'язнів у Биківні на околиці Києва у неділю пізно ввечері.