ЄС ввів санкції проти посадовців Білорусі: Лукашенка у списку немає

10:02, 02.10.2020
ЄС ввів санкції проти посадовців Білорусі: Лукашенка у списку немає

Під час спеціального засідання Європейської Ради країни Євросоюзу дійшли політичної згоди щодо застосування санкцій внаслідок подій у Білорусі. Невдовзі їх затвердять за письмовою процедурою. Що цікаво, Лукашенка у санкційному списку немає.

 

Про досягнення згоди щодо санкцій проти Білорусі під час пресконференції проти ночі 2 жовтня повідомив президент Євроради Шарль Мішель, пише Укрінформ.

 

За підсумками першого дня роботи саміту країни ЄС домовитися про таке: після виборів у Білорусі країни ЄС погодилися напрацювати спільний підхід та об’єднану позицію щодо ситуації.

 

У підсумку ЄС вирішив запровадити санкції, погоджені ще раніше (досі цій домовленості перешкоджав Кіпр).

 

"Це є дуже важливим та чітким сигналом щодо нашої надійності. Вже завтра за письмовою процедурою ми застосуємо ці санкції", -  заявив Шарль Мішель журналістам.

 

Санкції будуть адресними – проти 40 заздалегідь визначених людей у Білорусі. Але самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка наразі у цьому санкційному списку немає.

 

"Лукашенка немає у цьому санкційному листі. Та ми, зрозуміло, будемо стежити за ситуацією та розвитком подій. Ми хотіли б посилити діалог з Білоруссю", -  уточнив президент Євроради.

 

І додав: "Хочу повторити, що ми засуджуємо всі залякування та насильство проти мирних членів опозиції". Позиція ЄС незмінна: народ Білорусі має право визначати власне майбутнє, і, звісно, право на свободу преси та слова.

 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також прокоментувала згоду щодо санкцій.

 

Вона сказала, що щаслива з цього приводу, і що "не буде безкарності для тих, хто відповідає за придушування демонстрантів та опозиції".

 

Нагадаємо, Литва, Латія та Естонія запровадили окремі персональні санкції проти режиму Олександра Лукашенка – щодо білоруських чиновників, відповідальних за репресії та насильство проти мирних демонстрантів.

 

А також Велика Британія та Канада ввели санкції проти самого Лукашенка, його старшого сина Віктора та ще кількох білоруських чиновників, причетних до порушень прав людей.

 

Олександра Лукашенка немає в санкційному списку ЄС, бо самопроголошеному президенту Білорусі в Європі дають шанс і сподіваються: він вийде на діалог, сказав на брифінгу за підсумками першого дня саміту ЄС президент Франції Еммануель Макрон.

 

Так, Макрон наголосив: Євросоюз розпочати діалог з Білоруссю через ОБСЄ. Крім того, французький лідер він від імені ЄС закликав Лукашенко вжити заходів щодо встановлення довіри і звільнити політичних в'язнів, особливо колишніх кандидатів в президенти.

 

"Прийняти проти Лукашенка санкції означало б виправдати відмову від діалогу. Важливо його залучити до цього процесу, зробити для цього максимум. У зворотному випадку – в майбутньому Лукашенко може бути включений до списку санкцій", -  сказав Макрон.

 

Як повідомляла УМ, 31 серпня Литва, Латвія та Естонія ввели санкції проти Лукашенка та ще 40 чиновників. Пізніше Білорусь затвердила санкції проти країн Балтії у відповідь.

 

До слова, депутати литовського парламенту визнали президенткою Білорусі Світлану Тихановську, яка підтримала ідею залучити президента Росії Володимира Путіна до переговорів щодо ситуації в Білорусі. На них має бути присутній і президент Франції Еммануель Макрон.

 

Глава МЗС Білорусі Володимир Макей виступив перед учасниками Генасамблеї ООН і відзначився кількома голосними заявами. Він відреагував на санкції, які проти режиму Лукашенка ввели у Литві, Латвії та Естонії і наголосив: відповідь не забариться.

 

Тихановська також заявляла, що їй з Путіним було б про що поговорити: "Ми б знайшли, про що поговорити з Путіним . Вона вважає, що підтримка білоруського народу президентом Росії – це "рішення мудрого керівника".