Тихановська не проти залучити Путіна до переговорів щодо Білорусі

15:18, 01.10.2020
Тихановська не проти залучити Путіна до переговорів щодо Білорусі

Тихановська також заявляла, що їй з Путіним було б про що поговорити

Світлана Тихановська підтримала ідею залучити президента Росії Володимира Путіна до переговорів щодо ситуації в Білорусі. На них має бути присутній і президент Франції Еммануель Макрон.

 

Білоруси завжди були готові до діалогу,  заявила в інтерв’ю французькій радіостанції RTL лідерка білоруської опозиції.

 

Тихановська розповіла, що наразі білоруська опозиція не отримувала пропозицій від сусідніх країн виступити посередниками на переговорах щодо врегулювання ситуації у Білорусі.

 

"Ми завжди говорили, що відкриті до діалогу. Ми хотіли б, щоб сусідні країни в першу чергу були посередниками в цих переговорах з владою. Було б чудово, якби президент Макрон міг запросити, наприклад, Путіна взяти участь і виступити, як посередник, на цих переговорах", - заявила опозиціонерка.

 

Тихановська зазначила, що Макрон добре розуміє ситуацію в Білорусі. Це вона побачила на зустрічі з президентом Франції, яка відбулась 29 вересня у Литві.

 

Як повідомляла УМ, у Білорусі 9 серпня відбулись президентські вибори. Переміг нібито Олександр Лукашенко. Проте люди вважають, що голосування було сфальсифікованим. Це стало причиною масових протестів у країні.

 

На протести в Білорусі відреагували багато європейських країн. Зокрема, канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що прагнення білоруських протестувальників до демократії розтоптане ногами.
 


19 серпня на позачерговому саміті лідери ЄС домовились про введення санкцій проти окремих білоруських посадовців.

 

31 серпня Литва, Латвія та Естонія ввели санкції проти Лукашенка та ще 40 чиновників. Пізніше Білорусь затвердила санкції проти країн Балтії у відповідь.
До слова, депутати литовського парламенту визнали президенткою Білорусі Світлану Тихановську.

 

Глава МЗС Білорусі Володимир Макей виступив перед учасниками Генасамблеї ООН і відзначився кількома голосними заявами. Він відреагував на санкції, які проти режиму Лукашенка ввели у Литві, Латвії та Естонії і наголосив: відповідь не забариться.

 

Тихановська також заявляла, що їй з Путіним було б про що поговорити: "Ми б знайшли, про що поговорити з Путіним . Вона вважає, що підтримка білоруського народу президентом Росії – це "рішення мудрого керівника".