В Україні оголошено День жалоби за загиблими у катастрофі Ан-26 під Чугуєвим

12:29, 26.09.2020
В Україні оголошено День жалоби за загиблими у катастрофі Ан-26 під Чугуєвим

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня день жалоби в Україні у зв'язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині, що сталася у п'ятницю ввечері.

 

Як інформує «Україна молода», відповідний указ глава держави підписав і оголосив про це рішення після прибуття на місце трагедії у Чугуївському районі в суботу.

 

Згідно з указом, у день жалоби на всій території України має бути приспущений Державний прапор на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

 

Усі розважально-концертні заходи мають бути скасовані, а до програм теле- й радіопередач – внесені відповідні зміни."Учора внаслідок страшної трагедії – падіння літака АН-26 біля Чугуєва – Україна втратила 26 своїх достойних синів. 25 загинули на місці і один – від опіків, несумісних із життям, у лікарні. Ще один перебуває на лікуванні. Молимося за його якнайшвидше одужання", - наголосив президент.

 

Володимир Зеленський зауважив, що внаслідок катастрофи загинули молоді хлопці з 2-го по 4-й курс та члени екіпажу літака. І додав: «Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня дня жалоби».

 

Зеленський також пообіцяв потурбуватися про родичів загиблих і постраждалих: «Держава має забезпечити лікування постраждалого курсанта й надати компенсації тим, хто втратив близьких. Україна не забуває своїх героїв».

 

На місці падіння літака глава держави поспіхом сказав журналістам про заплановані компенсації і допомогу: "Буде, обов'язково буде. Зараз прем'єр о 12-ій, мені здається, ми з ним говорили ще вчора вночі, зранку, прем'єр готує засідання Кабміну, обов'язково повинен підняти ці питання".

 

За його словами, нині у ЗМІ є багато версій трагедії, але закликав дочекатися офіційних висновків слідчої комісії.

 

"Це велика трагедія, загинули наші хлопці! Дочекаймось офіційних результатів слідчої комісії", - підкреслив Зеленський.

 

Глава держави наполягає на тому, щоб причини цієї авіакатастрофи були оперативно з'ясовані, а розслідування було об'єктивним і неупередженим.

 

На місці трагедії працюють психологи, як і надають допомогу родичам загиблих курсантів і пілотів.

 

Як повідомляла, «УМ», літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ впав і одразу загорівся при заході на посадку в Чугуївському районі Харківської області на 530 кілометрі траси Київ-Харків.

 

На борту військового літака Ан-26 Повітряних Сил ЗСУ, за інформацією диспетчера аеродрому перебувало 27 осіб, оскільки одного курсанта - Олександра Харченка не допустили до виконання польоту і це врятувало йому життя.

 

Станом на 10.50 ранку суботи стало відомо, що один з курсантів, на жаль, помер. Медики до останнього боролися за його життя, але у юнака було 90% тіла... Таким чином, кількість жертв трагедії зросла до 26 чоловік.
 
 

Раніше на Харківщині і у Львові оголосили День жалоби 26 вересня.