Катастрофа Ан-26 під Чугуєвим: 25 загиблих льотчиків і курсантів

00:53, 26.09.2020
Катастрофа Ан-26 під Чугуєвим: 25 загиблих льотчиків і курсантів

В Офісі генпрокурора повідомили, що в авіакатастрофі літака АН-26 попередньо 25 загиблих. (Фото ДСНС)

На борту військового літака Ан-26 Повітряних Сил ЗСУ, який зазнав катастрофи коли заходив на посадку на аеродром Чугуєва на Харківщині, перебувало 27 чоловік (пілоти і курсанти), а не 28, як вважалося раніше.

 

З’ясувалося, що за інформацією диспетчера аеродрому на борту перебувало 27 осіб, оскільки одного курсанта не допустили до виконання польоту і це врятувало йому життя.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це поінформувала Державна служба з надзвичайних ситуацій у ніч на суботу.

 

Водночас, в Офісі генпрокурора повідомили, що в авіакатастрофі літака АН-26 попередньо 25 загиблих, а ще 2 поранених у тяжкому стані.

 

За годину до цього, МВС і ДСНС повідомляли про знайдені тіла 22 загиблих і про пошуки ще трьох осіб. Втім, нині у прокуратурі зараховують їх до загиблих…

 

"За фактом падіння військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині розпочато кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). За попередніми даними, близько 20:50 поблизу м. Чугуїв під час заходу на посадку літак втратив керованість та впав біля автомобільної дороги. На борту перебували, крім членів екіпажу, курсанти Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба. Станом на цю хвилину, попередньо, 25 загиблих, 2 поранених у тяжкому стані доправлено до медичних закладів. На місці події працюють прокурори військової прокуратури Харківського гарнізону та слідчі Державного бюро розслідувань", - зазначають в Офісі генпрокурора.

 

І додають, що наразі на місці катастрофи тривають першочергові слідчі дії. Обставини, причини та умови авіакатастрофи встановлюються.

 

Водночас, голова Харківської ОДА Олексій Кучер на місці події повідомив, що пілот літака незадовго до катастрофи повідомляв про відмову двигуна.

 

"Було повідомлення від пілота про те, що відмовив лівий мотор... Але є у навчаннях, спеціально відключать один з моторів, щоб орієнтуватися, для досвідченого льотчика це не критична ситуація. Що відбулось потім, теж незрозуміло, буде встановлювати слідство", - сказав Кучер.

 

 

Заступник начальника Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба Микола Коваленко зазначив, що керував літаком досвідчений екіпаж, а не курсанти, а нічні польоти були заплановані.

 

"Згідно з планом, проводилися польоти в навчальній бригаді. Це літак для підготовки штурманів вдень і вночі. Виконував політ екіпаж підготовлений, льотчики – перший клас. Яка причина катастрофи – з’ясовуватиме комісія відповідна", - сказав Коваленко.

 

Наразі за дорученням президента Зеленського створили Державну комісію під головуванням віцепрем'єр-міністра Олега Уруського для з'ясування обставин падіння літака на Харківщині та надання всієї необхідної допомоги постраждалим.

 

До складу комісії увійдуть Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Андрій Таран, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та інші посадовці.

 

 

Як повідомляла, «УМ», літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ впав і одразу загорівся при заході на посадку в Чугуївському районі Харківської області на 530 кілометрі траси Київ-Харків.