Лукашенко лякає Путіна протестами, Тихановська звертається до росіян

10:05, 09.09.2020
Лукашенко лякає Путіна протестами, Тихановська звертається до росіян

«Марш на підтримку репресованих», в якому брали участь переважно жінки, розігнав ОМОН у Мінську.

«Марш на підтримку репресованих», в якому брали участь переважно жінки, завершився затриманнями у Мінську у вівторок пізно ввечері. Силовики Білорусі жорстко затримали близько 45 учасників ходи.

 

Як передає «УМ», про це повідомляють незалежні ЗМІ Білорусі в ніч на середу.

 

Водночас, виконуючий обов'язки президента Білорусі Олександр Лукашенко звернувся до президента РФ Володимира Путіна і наголосив, що Росія впаде наступною після Білорусі.

 

«Ви знаєте, все глобалізоване та інтернаціоналізоване. Якщо ви думаєте, що багата Росія з цим впорається, помиляєтеся. Я розмовляв з багатьма президентами, зі своїм старшим другом, старшим братом я його називаю, Путіним, я його попередив: цьому протистояти не можна. А як ви будете протистояти цим Telegram-каналам?», - сказав Лукашенко в інтерв'ю російським федеральним ЗМІ.

 

За його словами, навіть якщо інтернет прибрати, Telegram-канали з Польщі працюватимуть.

 

І додав: «Тому ви не розслабляйтеся. У вас теж незабаром будуть певні політичні події, а може й на рівному місці. Знаєте, ми до чого прийшли разом з російським істеблішментом і керівництвом? Якщо сьогодні Білорусь впаде, наступною буде Росія».

 

 

Тоді як кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська записала відеозвернення до росіян, де запевнила, що боротьба у Білорусі не направлена проти Росії.

 

«Російська пропаганда намагається максимально спотворити те, що відбувається в Білорусі. Я закликаю вас не піддаватися впливу цієї брехні і знати справню причину, чому білоруський народ вимагає, щоб Лукашенко пішов. Ні на якому етапі це не була боротьба проти Росії, і впевнена, не стане такою», - запевняє пані Тихановська.

 

Вона також подякувала росіянам, які підтримують спротив народу Білорусі, а також російським незалежним журналістам і блогерам і закликала: «Давайте не дозволимо пропаганді отруїти взаємини між дружніми народами, а необдуманим вчинкам політиків - вдарити по інтересам як Білорусі, так і Росії. Підтримайте білоруський народ».

 

За словами Тихановської, Лукашенко до виборів 2020 року не готувався і не мав підтримки. І додала, що у Білорусі зафіксували тисячі порушень під час виборів.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні прикордонники і силовики Білорусі не змогли видворити з країни опозиціонерку, членкиню Координаційної ради Марію Колеснікову, оскільки вона порвала свій паспорт на кордоні з Україною.

 

30 серпня білоруси привітали Лукашенка "з днищем" у день його 66-річчя: акція протесту зібрала більше 200 тисяч учасників. 

 

Тоді як раніше Лукашенко продемонстрував свою войовничість: літав над акціями протесту на гелікоптері та вийшов з нього з автоматом у руках. Лукашенко також кинув на адресу протестувальників фразу «розбіглися немов щури».