Зеленський занепокоєний погрозами Пушиліна обстріляти Шуми

22:04, 05.09.2020
Зеленський занепокоєний погрозами Пушиліна обстріляти Шуми

Місяць тому президент Зеленський перевіряв дотримання перемир'я на передовій. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський надзвичайно занепокоєний погрозами ватажка бойовиків ОРДО Дениса Пушиліна, який наказав відкрити вогонь по позиціях ЗСУ в районі селища Шуми поблизу окупованої Горлівки 7 вересня о 8.00 ранку.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявив в ефірі телеканалу «Прямий» міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у суботу ввечері.

 

За його словами, представники так званої "ДНР" підтвердили ТКГ намір відкрити вогонь.

 

Міністр зазначив, що президент Володимир Зеленський був проінформований про заяву бойовиків, і він "надзвичайно занепокоєний цим".

 

Відтак, Україна скликає позачергове засідання Тристоронньої контактної групи в неділю, 6 вересня.

 

Пан Кулеба додав, що представниця голови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау цю пропозицію підтримала, а відповіді від Росії ще чекають. Міністр пояснив, що мета завтрашнього засідання ТКГ — запобігти обстрілу бойовиків, бо Україна зацікавлена у продовженні перемир’я.

 

"Я бачив документ, що вони (бойовики — Ред.) прислали. Очевидно, що це відчайдушний пошук приводу, щоби порушити режим припинення вогню. Ми ніколи не продемонструємо якусь м’якість, не підемо на неприйнятні поступки, але режим припинення вогню повинен діяти, тому що кінцевою нашою метою є деокупація наших територій. Але це, як то кажуть, кінцева зупинка, а початкова зупинка, на якій всі сідають, — це припинення вогню. Якщо ми не сіли на початковій зупинці, ми ніколи не доїдемо до кінцевої", - сказав міністр МЗС.

 

Як повідомляла «УМ», морські піхотинці 503-го ОБМП, які утримують позиції поблизу окупованої Горлівки, відверто кепкують і насміхаються з погроз ватажка бойовиків терористичної «ДНР» Дениса Пушиліна у соцмережах і кажуть на його адресу: «Сєпаратюга, ми чекаємо».

 

З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.

 

Бойовики регулярно порушують новий режим «тиші»: відкривають вогонь та інженерно обладнують свої позиції.

 

Головним досягненням цього перемир'я є те, що через обстріли бойовиків жоден український військовий не загинув і не дістав поранення. Проте декілька разів українські військові підірвалися на вибухових пристроях.