Водопостачання до Криму відновлять тільки після деокупаціїї - Кориневич

15:07, 26.08.2020
Водопостачання до Криму відновлять тільки після деокупаціїї - Кориневич

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді до моменту російської окупації.

Представництво президента в Криму категорично проти відновлення водопостачання на тимчасово окупований півострів, допоки територія не повернеться під суверенітет України.

 

Проблема водопостачання на окупований Крим – це єдина проблема, яку Росія не може вирішити самостійно, заявив представник Зеленського в Криму Антон Кориневич в ефірі одного з телеканалів.

 

"Україна не повинна вирішувати це питання за країну-окупанта. Тому позиція однозначна – ніякої води в Крим до деокупації півострова", -  заявив Кориневич.

 

Також представник президента підтвердив, що поки неможливо розділити водопостачання для жителів Криму та підприємств.


Як повідомляла УМ, напередодні очільник української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук припустив, що Україна може відновити водопостачання в окупований Крим у разі гуманітарної катастрофи, але тільки для жителів півострова.

 

Натомість глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Україна не планує відновлювати подачу прісної води в окупований Крим. Принаймні, зараз немає жодних шансів на те, щоб Рада розглядала це питання.

 

У липні секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що наразі населення Криму повністю забезпечене питною водою. Води ж для промисловості – справді немає. За його словами, наразі влада не має морального права відновлювати постачання води на анексований півострів.
 
 
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що води в Криму незабаром може не вистачати для військових потреб російської армії. Тоді не виключений силовий тиск російської сторони на Україну.


Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді до моменту російської окупації.

 

Вода надходила через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з Кримом.

 

Проте після окупації Криму у 2014 році Україна припинила водопостачання на півострів. Відтак, із прісною водою там почалися серйозні проблеми.