Мер Умані Цебрій переночував в спальному мішку під Офісом Президента

15:20, 18.08.2020
Мер Умані Цебрій переночував в спальному мішку під Офісом Президента

Олександр Цебрій виступив проти приїзду цієї осені прочан-хасидів на святкування юдейського Нового року - Рош ха-Шана

Міський голова Умані Олександр Цебрій переночував у спальному мішку біля порога Офісу Президента в Києві в ніч із 17 на 18 серпня.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Telegram-канал PavlovskyNews.

 

 Цебрій "не втрачає надії розповісти Зеленському про загрозу паломництва хасидів", - зазначено в Telegram-каналі.

 

За словами міського голови, він виступає проти приїзду в період карантину іноземців із "червоної зони", де найбільше заражених COVID-19.

 

За його даними, вже 300-400 паломників-хасидів прибуло в Умань.

 

"Мера обурило, що людей навіть не перевіряють на кордоні на наявність довідки про відсутність коронавірусу. І зараз йому ніхто не може дати гарантій безпечного святкування в Умані єврейського Нового року - Рош га-Шана, куди з'їжджаються паломники", - повідомляється в публікації.

 

Цебрій написав заяву щодо термінової зустрічі з президентом, повідомив мер у прямому ефірі 24 каналу.

 

Мер Умані зазначив, що 17 серпня відбулося засідання ТЕБ та НС, де повідомили, що рішення корегуванню не підлягає. Єдиним виходом для нього було приїхати під Офіс Президента і повідомити Володимиру Зеленському про ситуацію.

 

"Я розумію, що президент дійсно зайнята людина і вчора у нього не було на мене часу. Тому я чекатиму допоки буде потрібно2, - розповів він.

 

Олександр Цебрій наголосив, що жоден працівник Офісу Президента до нього не виходив і не поцікавився, що він за людина. А про ініціативу Арсена Авакова щодо обмеження в'їзду хасидів він знає і вдячний йому, але вважає, що це повинно бути не рішення окремого Міністерства, а рішення ТЕБ та НС.

 

"Для того, щоб рішення було привальним, його повинні відпрацювати фахівці, а не ті, хто прийняв рішення в'їзду від 5до 10 тисяч паломників. Я хотів би запитати цих, так би мовити, спеціалістів: на яких умовах та хто буде тестувати приїжджих, хто буде слідкувати за дотриманням маскового режиму", – зазначив мер міста.


Нагадаємо, 17 серпня мер Умані Олександр Цебрій прибув під Офіс Президента і заявив про готовність там жити, щоб не допустити в місто масового приїзду хасидів через небезпеку спалаху коронавірусу.

 

Як повідомляла «УМ», 10 липня на міжвідомчій нараді в МЗС було вирішено, що цього року прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані Черкаської області для святкування Рош га-Шана є неможливим через пандемію коронавірусу.

 

Втім, шахраї намагалися продавати хасидам посвідки на проживання в Умані за 500 доларів.

 

17 серпня Кабінет міністрів підтримав ініціативу Міністерства внутрішніх справ, якою передбачається введення обмежень на відвідування іноземцями Умані під час цьогорічного святкування Рош га-Шана.

 

Міністерства закордонних справ України та Ізраїлю висловили велике занепокоєння через заплановане на вересень масове паломництво хасидів до Умані Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем).