Ізраїль закликав хасидів не їхати до Умані

10:47, 05.08.2020
Ізраїль закликав хасидів не їхати до Умані

Щороку Умань відвідують від 20 до 30 тисяч хасидів

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю закликало хасидів не їхати цьогоріч до Умані для святкування юдейського свята Рош Гашана. Таку ж позицію підтримало й МЗС Ізраїля. Причиною цього є пандемія коронавірусної хвороби.

 

Влада Ізраїлю попросила українські органи влади посилити обмежень на проведення масових релігійних заходів, повідомляє Deutsche Welle.

 

У Міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю наголосили, що захід не слід дозволяти через зібрання 30 тисяч людей. А єдиний спосіб зупинити це – відповідні дії української влади.


10 липня на міжвідомчій нараді у МЗС дійшли висновку, що цього року прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані не можна допустити через пандемію коронавірусу.

 

Учасники наради звернулися до уряду з проханням доручити держкомісії з ТЕБ і НС розглянути питання "посилення обмежень на проведення масових релігійних заходів". Серед іншого мовилося про введення відповідних обмежень на законодавчому рівні на в'їзд іноземців в Україну.

 

Представники однієї з течій іудаїзму – брацлавські хасиди – відзначають іудейський Новий рік в Умані. Саме у місті розташована могила засновника цієї течії — Раббі Нахмана з Брацлава. Цьогоріч святкування юдейського Нового року Рош Гашана відбудеться з 18 по 20 вересня.

 

Щороку Умань відвідують від 20 до 30 тисяч хасидів. Для місцевих їхній приїзд – це, з одного боку, випробування, а з іншого – можливість непогано заробити.

 

Здебільшого українці скаржаться на те, що хасиди мають специфічні традиції святкування, до прикладу, хасиди облаштовують свій побут просто на вулиці. Там можна і поїсти, і відпочити, і навіть зробити зачіску.

 

Як повідомляла УМ, мер Умані Цебрій заявив, що через заборону приїзду хасидів в Ізраїлі пропонують за гроші оформити посвідку на проживання в Україні або дозвіл на в'їзд.