Розстріл під Зайцевим: спецпризначенцям не дозволили вирушити на пошук пораненого

09:22, 25.07.2020
Розстріл під Зайцевим: спецпризначенцям не дозволили вирушити на пошук пораненого

З понеділка, 27 липня, на фронті заборонено проводити розвідку і контрснайперську боротьбу. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

Волонтер, колишній радник п’ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков стверджує, що спецпризначенці отримали особистий наказ президента Володимира Зеленського не вирушати на пошуки розстріляних евакуаційних груп поблизу Зайцевого в районі окупованої Горлівки на минулому тижні.

 

Саме через це помер від крововтрати поранений сержант морської піхоти Ярослав Журавель, який так і не дочекався допомоги, після чого тіла полеглих, у тому числі, й підступно вбитого військового медика Миколи Іліна «Естонця», потрапили до рук окупантів.

 

Як передає «Україна молода», про це Бірюков розповів в ефірі телеканалу "Прямий" у п’ятницю ввечері.

 

«Коли розповідають про те, що президент Зеленський тримав щось там під особистим контролем і відправив туди аж якого генерала Хомчака, в цей же момент дві групи спецназу сиділи в розпорядженні 137-го окремого батальйону морської піхоти і чекали дозволу вийти і забирати тіла, і шукати поранених. Вони чекали дозволу. Їм було дано прямий наказ не висуватися. Ось в цьому був "особистий контроль" Володимира Олександровича Зеленського. Це факти», - обурено наголосив волонтер, посилаючись на власні джерела в українській армії.

 

Він не став називати свої джерела, але зауважив: «Я не буду називати прізвища бійців спецназу, але я знаю по прізвищах, хто і де там знаходився. Так що, розповідати ось цю всю єресь дуже красиво, коли неможливо озвучувати факти, в тому числі прізвища».

 

Пан Бірюков також підкреслив: «Я просто практично похвилинно знаю всю цю історію і знаю прізвища бійців, знаю спецназ, знаю контрснайперів, які сьогодні, наприклад, розпорядженням генерала Ганущака - це заступник командувача Операцією об'єднаних сил - з фронту прибрані всі групи контрснайперской боротьби».

 

Волонтер також дав власну оцінку домовленостям про припинення вогню на фронті з 27 липня і які окреслив загрози для українського війська:

 

«Снайперський вогонь заборонили вести? Окей. Снайперський вогонь - припустимо, це якась форма атакуючого вогню. Але контрснайперські групи - це чиста оборона, це чистісінька оборона. У мене є друзі, які мені постійно розповідають, що відбувається в армії. І саме по контрснайперськім групам мені прислали конкретно телефонограму - не просто щось там, а реальну армійську телефонограму - завтра о 9:00 на фронті не залишиться жодної контрснайперської групи! Тобто з того боку можуть зайти снайпера, з того боку можуть творити, що завгодно, а з нашого боку ніяк не зможуть протидіяти».

 

Як повідомляла «УМ», 22 липня представники ТКГ у Мінську в режимі відеоконференції ухвалили рішення про "режим повного та всеосяжного припинення вогню", з 00:01 27 липня 2020 року.

 

Президент Зеленський запевняє, що українська армія буде "потужно відповідати", якщо ворожі обстріли не припиняться. 

 

Нагадаємо, що сержант Ярослав Журавель був у групі з саперів та представників СЦКК, які, за умови припинення вогню, гарантованого ОБСЄ, вирушили забирати тіло командира розвідвзводу Дмитра Красногрудя, який підірвався на вибухівці.

 

Ярослав ішов першим, коли група була обстріляна, тому першим прийняв на себе вогневий удар. Група відійшла, перегрупувалась, і на чолі з офіцером розвідки і бойовим медиком намагалась надати допомогу сержанту, який відповзав убік. Під шквальним вогнем із застосуванням гранатометів бойовий медик Микола Ілін з позивним «Естонець» отримав смертельні поранення.

 

Ярослава «бачили» з дрона розвідки, тоді він був ще живий, зупиняв собі кровотечу джгутом та шукав укриття. Потім зник з поля зору – ймовірно, впав у балку. Три дні поспіль бойовики нібито не давали проводити пошукову операцію. Утім, контрдії штабом ООС застосовано не було.