Сержант Ярослав Журавель опізнаний, як третій загиблий під Зайцевим

23:04, 22.07.2020
Сержант Ярослав Журавель опізнаний, як третій загиблий під Зайцевим

Поранений сержант Ярослав Журавель лишався на полі бою і помер не дочекавшись допомоги.

Командир відділення розвідувального взводу 35-ї окремої бригади морської піхоти, сержант Ярослав Журавель є третім загиблим захисником України під час цинічного розстрілу евакуаційної групи російськими окупантами під селищем Зайцеве 13 липня.

 

Сержант був поранений у тому бою і лишався на полі бою кілька днів, втім, не дочекався допомоги і помер…

 

Бойовики з окупованої Горлівки передали тіло морпіха-розвідника 21 липня.

 

Як інформує «Україна молода», прізвище полеглого воїна повідомив штаб ООС у середу.

 

«Після проведеної процедури упізнання та судово-медичної експертизи тіла, яке 21 липня представники російсько-окупаційних військ передали на підконтрольну уряду України територію, було встановлено, що це – сержант Ярослав Журавель, якого вважали пораненим, під час обстрілу з боку збройних формувань РФ 13 липня евакуаційної групи поблизу населеного пункту Зайцеве», - йдеться у повідомленні штабу ООС.

 

 

Водночас, у 35-й ОБрМП повідомляють, що 40-річний сержант Журавель також був командиром машини.

 

Народився 8 березня 1980 року, уродженець Верхньодніпровського району Дніпропетровщини.

 

За даними бригади морпіх-розвідник помер наступного дня після нападу на евакуаційну групу – 14 липня.

 

«Внаслідок контакту з противником на передньому краї фронту роти морської піхоти Микола зазнав багаточисельних поранень і помер від можливої крововтрати. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Ярослава Журавля! Вічна пам'ять полеглому захиснику Вітчизни. Слава Герою України!», - йдеться у дописі 35-ї окремої бригади морської піхоти.

 

На війні Ярослав із весни 2015 року. Служив у 20-му окремому мотопіхотному  батальйоні та у 93-й бригаді. У морську піхоту розвідник перевівся із 93-ї ОМБр «Холодний Яр» декілька місяців тому разом зі своїм загиблим командиром Дмитром Красногрудем.

 

Захисник України пройшов такі «гарячі» точки, як Мар’їнка, Піски, авдіївська “промка”, Трьохізбенка, Гранітне.

 

Удома на нього чекали дружина та двоє доньок.

 

Прощання із полеглим захисником України Ярославом Сергійовичем Журавлем  відбудеться у четвер, 23 липня 2020 року об 11.00 годині на центральній вулиці його рідного села Андріївка Верхньодніпровського району.

 

Як повідомляла «УМ», сержант був у групі з саперів та представників СЦКК, які, за умови припинення вогню, гарантованого ОБСЄ, вирушили забирати тіло командира розвідвзводу Дмитра Красногрудя, який підірвався на вибухівці.

 

Ярослав Журавель ішов першим, коли група була обстріляна. І штаб ООС, і 35-а бригада стверджують, що «режим тиші» на період пошукової операції був гарантований через ОБСЄ. Сержант, як і інші члени групи, мав білий шолом та білий бронежилет.

 

Він першим прийняв на себе вогневий удар. Група відійшла, перегрупувалась, і на чолі з офіцером розвідки і бойовим медиком намагалась надати допомогу сержанту, який відповзав убік. Під шквальним вогнем із застосуванням гранатометів бойовий медик Микола Ілін з позивним «Естонець» отримав смертельні поранення.

 

Ярослава «бачили» з дрона розвідки, тоді він був ще живий. Боєць був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом та шукав укриття. Потім зник з поля зору – ймовірно, впав у балку. Три дні поспіль бойовики не давали проводити пошукову операцію.

 

ДО РЕЧІ:

 

У середу, 22 липня півсотні ветеранів російсько-української війни пікетували будівлю Вінницької ОДА через загибель пораненого військового, якого покинули на полі бою під Зайцевим на Донеччині.

 

Ветерани вимагали пояснень, чому пораненого бійця не евакуювали, розкрити його ім’я та нагородити орденом “Золота Зірка” посмертно. Вони також вимагали притягнути до відповідальності за бездіяльність вище військове керівництво держави.

 

«Наше терпіння уривається: людину покинули, як собаку. Ніхто не поворухнув пальцем, не підтягнув ні танків, ні артилерії, ніхто не намагався організувати операцію з порятунку», – сказав один із протестувальників.

 

З пікетувальниками зустрівся голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Вони заявили посадовцю, що вважають позицію вищого керівництва держави у даній ситуації службовою недбалістю, яка призвела до смерті, і заслуговує на покарання згідно з чинним законодавством.

 

Згодом Борзов на своїй сторінці у Facebook написав: «Сержант Ярослав Журавель – український боєць, якого кілька днів не змогли евакуювати після поранення. Його тіло забрали. Він вдома – у Дніпропетровську. Назвати ім’я загиблого мене просили сьогодні на пікеті під ОДА».