Комвзводу Дмитро Красногрудь «Мир» загинув під Горлівкою

12:14, 16.07.2020
Комвзводу Дмитро Красногрудь «Мир» загинув під Горлівкою

Загиблий офіцер обожнював саперну справу і був взірцевим розвідником.

Загиблим командиром взводу 35-ї бригади морської піхоти, тіло якого російські гібридні сили передали 15 липня Україні, є Дмитро Красногрудь.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє 35-та бригада у Facebook.

 

Дмитро Красногрудь із позивним «Мир» був у званні лейтенанта, до морської піхоти служив у мотопіхотному батальйоні 93-ї ОМБр «Холодний Яр».

 

Він був нагороджений медалями «За військову службу Україні» (у 2019 році) та «Захиснику вітчизни» (у 2015-му).

 

У 93-й бригаді «Мир» був командиром розвідки мотопіхотного батальйону. Влітку 2017 року він розробляв та брав участь в операції, в результаті якої був взятий у полон російський військовий Віктор Агєєв

 

Ось, як ті події описував один учасників операції, розвідник із позивним «Поль»:

 

«Спецназівці зайшли в будинок і витягнули звідти чотирьох найманців. У тому числі і Агеєва. Зв’язали, накрили ганчір'ям і переправили на той бік річки. Вони супротиву не чинили. Згодом на вулиці на нас наштовхнулися двоє людей. Ми стали обличчям-до-обличчя. Один із них був «Алєкс», командир цієї невеличкої групи. Мій напарник крикнув українською: «Зброю на землю!» А я ж собі думаю: вони можуть не зрозуміти. Тому повторив російською. Росіянин, очевидно, не зрозумів, що відбувається. А ще й сплутав мене з Агеєвим: адже я, як і той, із бородою і білявий. Ще й був у російській формі, яку спеціально заздалегідь придбав. Він навіть мені посміхнувся, а за секунду все зрозумів, схопився за свою СВД й почав по нас палити. Другий бойовик спробував прошити нас чергою з АК-47», – розповідав розвідник.

 

У січні 2018-го Новоайдарський райсуд Луганської області засудив Віктора Агєєва до 10 років ув’язнення за ч. 1 ст. 258-3 та ч. 1 ст. 263 ККУ – «участь у терористичній організації» та «незаконне поводження з вогнепальною зброєю». У вересні 2019 року росіянина передали Москві в ході обміну, коли в Україну повернувся, зокрема, режисер Олег Сенцов.

 

За словами побратимів Дмитра Красногрудя, загиблий офіцер обожнював саперну справу і був взірцевим розвідником. Після закінчення контракту з 93-ю бригадою «Мир» якийсь час жив цивільним життям, а на службу повернувся, бо, як сам казав, ще не виконав власну місію.

 

Військові, які пліч-о-пліч воювали з «Миром», в один голос кажуть, що за командиром були готові йти хоч на край світу. У день загибелі офіцера, власне, так і було: група розвідників проводила поблизу окупованої Горлівки антидиверсійну роботу, Красногрудь йшов першим і підірвався на невідомому вибуховому пристрої. Забирати тіло загиблого, за умови режиму припинення вогню, погодженого із бойовиками через ОБСЄ, вирушила група із дев’ятьох осіб. 

 

Проте російські гібридні сили порушили домовленості: влаштували засідку, обстріляли представників СЦКК, саперів і групу прикриття. В результаті, загинув військовий медик. Він мав відповідні розпізнавальні знаки, а вся група була одягнена у бронежилети та каски з білими чохлами. 

 

Також невідомою залишається доля сержанта-розвідника, який отримав під час обстрілу поранення і не зміг вибратися з поля бою.

 

Як повідломляла УМ, бойовики з окупованої Горлівки забрали тіло загиблого командира взводу морської піхоти, якого перед тим намагалися евакуювати медики, але потрапили у засідку.

 
 
Командир 35-ї окремої бригади морської піхоти Микола Палас розповів подробиці загибелі морського піхотинця.