Зеленський обіцяє потужну відповідь на обстріли

00:12, 24.07.2020
Зеленський обіцяє потужну відповідь на обстріли

Володимир Зеленський із президентом Швейцарії Симонеттою Соммаругою оглядають пішохідний міст через Сіверський Донець. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський пропонує не шукати «якоїсь зради» в домовленостях про припинення вогню на Донбасі з 27 лютого.

 

За його словами, у разі ведення обстрілів по українських позиціях на Донбасі українські військові завжди дуже потужно відповідатимуть.

 

Як інформує «Україна молода», про це Володимир Зеленський заявив під час спільної робочої поїздки із президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Соммаругою на Луганщину в четвер.

 

«У нас в Україні ніхто нічого не чекає, ви знаєте, що коли по нас стріляють, ми завжди відповідаємо і дуже потужно. Тому тут не потрібно нічого шукати, якоїсь зради», - підкреслив Зеленський, спілкуючись із журнаілстами в ході огляду пішохідного мосту через річку Сіверський Донець та ознайомлення з роботою КПВВ «Станиця Луганська», передає Офіс президента у четвер ввечері.

 

Також, на його думку, угода про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня має бути підписана лідерами країн "Нормандської четвірки" (Зеленський, Меркель, Макрон, Путін) , оскільки це підвищить статус цих домовленостей.

 

«У нас дійсно багато професіоналів, які перебувають у постійних перемовинах у форматі засідання ТКГ і які домовилися про дуже серйозний крок для всієї нашої країни – стале припинення вогню. Цей документ зараз очікує підписання всіх сторін Нормандської групи. Вірю в те, що всі сторони – Україна, Франція, Німеччина та РФ – підпишуть, і з 27 числа, вірю, що може настати мить, коли буде стале припинення вогню», - сказав президент.

 

 

Глава держави також зазначив, що відремонтований міст через річку Сіверський Донець, який раніше був зруйнований унаслідок бойових дій, є дуже важливим об’єктом, адже демонструє, що українська влада робить для налагодження комунікації «між усіма українцями на нашій землі».

 

«Ми показуємо людям на тій стороні: будь ласка, ми на своїй землі, у своїй країні, дивіться, як можна жити у своїй країні, яку інфраструктуру ми будуємо – мости, дороги, реальні й нормальні КПВВ», – зазначив президент.

 

Тоді як президент Швейцарії Соммаруга наголосила, що Україна – це країна з великим потенціалом, але водночас з великими викликами, тож інвестори мають проводити переговори щодо участі в проєктах на Донбасі.

 

І додала: «Цей міст має символічне значення, але передусім має практичне значення для людей, які тут живуть».

 

 

Як повідомляла «УМ», 22 липня представники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції домовилися про режим повного та всеосяжного припинення вогню з 27 липня.

 

Пізніше в ОБСЄ розповіли деталі домовленостей. Серед них - заборона на наступальні і розвідувальні дії, заборона на застосування вогню, включаючи снайперський, та застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню.